50% din Nabucco, vandut in iunie

Luni, 31 Mai 2010, ora 15:00
1515 citiri
50% din Nabucco, vandut in iunie

Proiectul Nabucco se va confrunta luna viitoare cu unul dintre cele mai grele teste, cele sase companii energetice care il sprijina urmand sa incerce sa scoata la licitatie jumatate din capacitatea viitoarei conducte, pe o piata globabla ce inregistreaza un exces de gaz, scrie The Telegraph, citat de NewsIn.

Nu existau semne de un exces de gaz pe piata in 2002, atunci cand Nabucco, numit dupa o opera de Verdi, a fost propus prima data de Uniunea Europeana, pentru a limita dependenta europeana de gaz. Situatia a devenit critica in iarna anului 2008, cand Moscova si Kievul au avut un diferend comercial ce a dus la sistarea livrarilor de gaz catre UE timp de doua saptamani.

Dar in prezent, un expert a rezumat problemele Nabucco la lipsa cererii, a surselor de aprovizionare si a fondurilor.

In ultimii opt ani nu a fost asigurata oficial nicio sursa de aprovizionare, nu a fost semnat niciun contract de vanzare si, o problema cruciala, in conditiile in care Europa se indreapta spre o noua posibila criza financiara, nu au fost stranse fonduri.

In conditiile in care UE este preocupata in special de problemele Greciei, pare putin probabil sa sustina semnificativ Nabucco.

Desi temerile sunt din ce in ce mai mari privind viabilitatea proiectului evaluat la opt miliarde de euro, Reinhardt Mitschek, directorul consortiului Nabucco, respinge zvonurile potrivit carora gazoductul este pur si simplu ultimul pe o lista lunga de proiecte de conducte europene care nu s-au concretizat.

"Vreau sa subliniez ca suntem pe cale sa incepem sa construim conducta anul viitor", a declarat el pentru Daily Telegraph.

"In urmatoarele 18 luni, trebuie sa stabilim finantarea, apoi primele acorduri sa fie semnate cu cumparatorii din Europa, Azerbaidjan si Irak (...). Da, este mult de munca, dar avem experti cu experienta din sase companii si sunt optimist ca vom reusi", a spus el.

Acestea nu sunt, insa, singurele provocari. Tensiunile politice regionale din Eurasia s-au accentuat. Unul dintre exemple fiind Azerbaidjanul, care este nemultumit ca Turcia se apropie de Armenia si amana semnarea acordului pentru Nabucco.

O alta problema o reprezinta campurile petroliere subdezvoltate din Irak si Azerbaidjan, care sunt foarte bogate in gaz, dar a caror explorare si exploatare sunt in stadiu embrionar.

Intre timp, Rusia incearca sa submineze proiectul fragil, propunand alte doua conducte rivale: Nord Stream, in nordul Europei, si South Stream in sudul continentului, care ar urma sa urmeze un traseu similar cu Nabucco.

Mitschek este insa optimist.

"South Stream nu este un concurent si este o intrebare legitima daca va fi construit, in conditiile in care, potrivit unor estimari, costul sau este de trei ori mai mare decat cel al Nabucco. De asemenea, suntem intr-o pozitie confortabila privind posibilitatea de a lua gaz fie din Irak, fie din Azerbaidjan, fie din ambele", a subliniat el.

Insa una dintre intrebarile care se ridica, potrivit cotidianului, este daca, tinand cont de excesul de gaz de pe piata mondiala, a scaderii pretului si a diminuarii activitatii industriale din cauza recesiunii, Europa va avea nevoie de gazul oferit de Nabucco?

Descoperirea si dezvoltarea noilor resurse de gaz din sisturi, in Statele Unite, au dus la o scadere a pretului acestei hidrocarburi. Ceea ce inseamna ca Europa ar putea alege gazul natural lichefiat transportat pe mare din tari precum Qatar si Trinidad, destinat anterior SUA.

Pe de alta parte, Katinka Barysch, de la Centrul pentru reforma europeana, crede ca Nabucco este crucial in continuare.

Intr-o lucrare publicata luna aceasta, ea a subliniat ca, potrivit expertilor, "excesul de gaz este temporar".

"Intre 2015 si 2020 pietele globale se vor restrange", a adaugat ea.

"Toate problemele Nabucco - lipsa cererii, finantarii si aprovizionarii - au o solutie plauzibila. Chiar daca va fi amanat si mai mult si nu va fi gata pentru a transporta gaz in 2014, tot are rost sa fie construit, atat din punct de vedere comercial, cat si politic", a precizat Barysch.

Licitatia de luna viitoare va arata daca industria energetica este de aceeasi parere sau considera ca Nabucco este un proiect lipsit de sens.

Nabucco, o conducta cu o lungime de 3.300 de kilometri ce se va intinde din zona Marii Caspice pana in Europa, vizeaza sa puna capat in termen de cinci ani influentei ruse pe aceasta piata.

Iar in primavara, dupa un deceniu de amanari, proiectul a primit aprobarea oficiala din partea tarilor de tranzit - Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria. Sase companii energetice majore, printre care Transgaz, sunt parteneri in consortiul Nabucco, constructia urmand sa inceapa anul viitor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#nabucco, #companii, #energetice , #stiri Transgaz