Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

10% din Transgaz la BVB, pentru despagubire

10% din Transgaz la BVB, pentru despagubire

Statul vrea sa listeze inca un pachet de cel mult 10% din actiunile Transgaz la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), pe care sa le acorde drept despagubiri persoanelor carora li s-au confiscat bunuri in perioada comunista, a declarat ministrul economiilor si finantelor, Varujan Vosganian."Vom aloca Bursei cateva procente din Transgaz pe care le vom folosi pentru despagubirea persoanelor care au pierdut bunuri in perioada comunista", a mentionat Vosganian. El a amintit ca Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) va lista titlurile de stat, fara sa dea un termen.


"Exista un numar de persoane care au solicitat despagubiri in actiuni Transgaz, o solutie, de altfel, foarte inspirata", a mai spus Vosganian. El a adaugat ca actiunile nou listate vor reprezenta cel mult 10% din capitalul companiei, dar chiar si un procent mai redus de actiuni nou listate va asigura o suma importanta pentru acordarea de despagubiri si va aduce cateva sute de noi investoitori la BVB.


In prezent, titlurile Transgaz Medias sunt listate la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), sub simbolul TGN. Ministerul Economiei si Finantelor controleaza 75% din capitalul social, Fondul Proprietatea detine 15% din actiuni, in timp ce 10% din actiuni sunt tranzactionate liber pe Bursa de alti actionari.


Transgaz are un capital social 117,74 milioane lei, impartit in 11,77 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 10 lei. Compania are o valoare de piata de circa 2,6 miliarde lei (714,47 milioane euro), aferenta cotatiei de 222,10 lei/actiune, stabilita in sedinta de miercuri a Bursei.


Vosganian vrea sa avizeze noul proiect de lege privind investitiile prin ordonanta de urgenta


Referitor la noul proiect de lege privind investitiile, Vosganian a amintit ca va solicita avizarea acestuia prin ordonanta de urgenta, putand astfel sa intre in vigoare inca de saptamana viitoare.


"Fiindca avem alegeri parlamentare si pentru ca urmeaza vacanta parlamentara, ceea ce inseamna ca legislativul va lucra sporadic in perioada urmatoare, am decis sa solicit avizarea legii pentru investitii printr-o ordonanta de urgenta care sa intre in vigoare inca de saptamana viitoare.


Referitor la ajutoarele de stat, Vosganian a spus ca acestea vor incepe sa fie acordate selectiv, in special in domenii precum energia regenerabila, unde solicitarile din partea companiilor au ajuns sa fie numeroase. De asemenea, Vosganian a cerut ministerelor sa-si elaboreze toate schemele pentru ajutoarele de stat in urmatoarele doua luni. El a precizat ca intitutia registrului fiscal va incepe sa functioneze in cateva luni, reprezentand un alt element de stabilitate si avand un rol de cadastru fiscal.


Vosganian a repetat ca politica bugetara va juca un rol "cheie" in cadrul economiei romanesti si ca bugetul nu mai trebuie gandit in termeni anuali, ci pe o perioada de cel putin trei ani. Ministrul economiei si finantelor a amintit ca statul trebuie sa se concentreze pe chetuieli de investitii nu de cresteri salariale.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1145 ori