Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Privatizare Transgaz: Statul vinde in septembrie si companii de stat profitabile

Privatizare Transgaz: Statul vinde in septembrie si companii de stat profitabile


Privatizarea Transgaz joaca un rol important in relatia Romaniei cu FMI, noul sef al delegatiei Fondului la Bucuresti declarand ca nu vor inmana scrisoarea de intentie la Washington, pana cand compania de stat nu va fi privatizata, in septembrie.

Presiunea pusa de FMI impinge guvernul sa grabeasca listarea pe bursa a unui nou pachet de 15% din actiunile Transgaz, dar si selectarea unor manageri privati.

Daniel Chitoiu, ministrul Economiei, a confirmat ca lansarea pe bursa a Transgaz este prevazuta pentru luna septembrie, odata cu listarea actiunilor majoritare la complexul energetic Oltenia si Hunedoara. Initial, angajamentul Romaniei presupunea ca statul roman sa organizeze o oferta publica pentru vanzarea unui pachet de 15% pana la finalul lunii iunie.

Intermedierea listarii va fi realizata cu ajutorul consortiului constituit din Raiffeisen Capital & Investment, Wood & Company Financial Services si BT Securities, iar casa de avocatura Musat & Asociatii va acorda consultanta juridica.

Rezultate financiare

In primul semestru al anului, Societatea Nationala de Transport al Gazelor Naturale Transgaz Medias a inregistrat un profit net de 210,35 milioane de le, in scadere cu 17,5% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2011, cand acesta s-a cifrat la 255,27 milioane de lei.

Cu toate acestea, cifra de afaceri a companiei s-a ridicat la 718,27 milioane de lei, in crestere cu 0,79% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Veniturile totale inregistrate de companie au atins 767 milioane de lei, in crestere fata de primul semestru al 2011, cand cifra raportata a fost de 764 milioane de lei.

In acest moment, societatea are datorii de 700,8 milioane de lei, din care 637,19 milioane lei trebuie platiti in urmatorul an.

Totalul activelor companiei sunt de aproximativ 3,569 miliarde de lei, fara datoriile curente.

Conform estimarilor, Transgaz va inregistra un profit brut de 439,49 milioane lei, venituri totale de 1,531 milioane lei, cu 4,64% in plus fata de anul precedent.

Transgaz apartine de Ministerul Economiei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2376 ori