Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Transelectrica vrea sa emita obligatiuni de 200 milioane lei in noiembrie

Transelectrica vrea sa emita obligatiuni de 200 milioane lei in noiembrie


Transelectrica intentioneaza sa lanseze in noiembrie o emisiune de obligatiuni cu maturitate de cinci ani, prin care sa imprumute circa 200 milioane lei (45 milioane euro) de la investitori institutionali, pentru refinantarea unor credite si pentru completarea necesarului de finantare a investitiilor.

"Directoratul societatii, la recomandarea Consiliului de Supraveghere, a decis initierea procedurilor unei prime emisiuni de obligatiuni corporative, care sa contribuie la imbunatatirea lichiditatii societatii, la reducerea expunerii valutare si la diversificarea surselor de finantare pe termen lung.

Suplimentar, o emisiune de obligatiuni s-ar constitui intr-un prim pas spre cresterea vizibilitatii costurilor de finantare ale Transelectrica, in special aferente programului de investitii, cu efecte pozitive anticipate in ratingul societatii (astazi Ba2) si nu in ultimul rand asupra costurilor de finantare si a valorii de piata a companiei", se arata intr-un comunicat transmis, joi, de companie, Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Emisiunea de obligatiuni trebuie aprobata si de actionari, intr-o AGA.

Oferta de obligatiuni ar urma sa fie finalizata in doua jumatate a lunii noiembrie, cand titlurile vor fi listate la BVB. Obligatiunile vor avea o dobanda fixa.

"In urma incheierii cu succes a acestei emisiuni, societatea, sub rezerva aprobarii de catre Adunarea Generala a Actionarilor, va considera initierea unui program continuu pe termen mediu, cu cresterea treptata a maturitatilor", se mai arata in comunicat.

Doar patru emisiuni de obligatiuni sunt cotate, in prezent, la BVB

Emisiunea de obligatiuni ar urma sa fie a treia de acest fel derulata in acest an pe piata locala, dupa cele derulate de Banca Transilvania (30 milioane euro) si de UniCredit Tiriac (550 milioane lei).

In prezent, la BVB sunt cotate patru emisiuni de obligatiuni corporarative emise de UniCredit Tiriac (550 milioane lei), Banca Europeana de Investitii (300 milioane lei), GDF Suez Energy (250 milioane lei), Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (130 milioane lei).

Transelectrica este operatorul sistemului national de transport al energiei, iar statul controleaza prin Ministerul Finantelor Publice 58,69% din actiunile companiei. Fondul Proprietatea are 13,5% din actiuni, iar SIF Oltenia detine 6,3%.

Actiunile Transelectrica au incheiat sedinta bursiera de miercuri in stagnare, la 12,83 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea companiei este de 940,4 milioane lei (213 milioane euro).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1380 ori