Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Wood: Profitul Transelectrica ar putea creste cu 270%

Wood: Profitul Transelectrica ar putea creste cu 270%
Profitul net al companiei de stat de transport energie electrica, Transelectrica, ar putea creste, in 2008, la 316 milioane de lei (88 milioane de euro), cu aproximativ 270% mai mare decat cel pe care il va inregistra in 2007, potrivit Wood.

Casa de brokeraj ceha Wood considera ca majorarea tarifului de sistem si a tarifului de transport practicate de Transelectrica va determina o crestere cu 20% a veniturilor companiei si, de asemenea, va compensa pierderile inregistrate in 2007 din cauza congestiilor, evaluate la 60 milioane de lei. Pe de alta parte, analistii Wood cred ca Transelectrica va putea sa cumpere energie pentru a acoperi pierderile din sistem la preturi cu 12% mai mici in 2008 fata de 2007, ceea ce va avea un impact pozitiv de 4% asupra profitului net.

Analistul financiar al Wood&Company Cehia, Ovidiu Fer, a declarat pentru Business Standard ca inregistrarea unui profit net de 316 milioane de lei de catre Transelectrica in 2008 este posibila numai daca "situatia din 2007 referitoare la congestii, impusa de ANRE, nu se va repeta in acest an in aceeasi maniera".

Potrivit raportului companiei de brokeraj cehe, in 2007, reglementatorul, in speta Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei - ANRE, a influentat negativ rezultatele Transelectrica cu aproximativ 100 milioane de lei. Conform Wood, nu exista niciun fel de garantii ca situatia nu se va repeta in 2008, mai ales ca reglementatorul se va confrunta cu presiuni majore din partea mediului politic, in conditiile in care este un an electoral. Compania de brokeraj Wood anticipeaza ca informatiile referitoare la aprobarea de tarife in crestere pentru Transelectrica vor avea un impact major asupra evolutiei actiunilor acesteia, cotate la Bursa, dar, de asemenea, exista sanse mari ca reglementatorul sa prejudicieze rezultatele companiei.

Transelectrica a anuntat, la inceputul acestei saptamani, ca a majorat cu 22,6% tariful de sistem aplicat producatorilor, distribuitorilor si furnizorilor de energie, fondurile urmand sa fie utilizate pentru reabilitarea retelei de transport si pentru imbunatatirea capacitatii de interconexiune cu statele vecine.

Avansul tarifelor de sistem - percepute de Transelectrica in calitate de operator al sistemului national de transport - a fost aprobat recent de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei. Sumele vor creste cu 22,6%, de la 14,4 lei/MWh la 17,66 lei/MWh, fara TVA, potrivit datelor Transelectrica remise Bursei de Valori Bucuresti. Totodata, Transelectrica a ajustat cu circa 3% tariful mediu pentru transportul energiei electrice, de la 14,85 lei/MWh la 15,33 lei.

Potrivit companiei, tarifele, intrate in vigoare la 1 ianuarie, vor fi valabile pentru anul 2008.

Capitalul companiei este controlat de Ministerul Economiei si Finantelor, care detine 73,7% din actiuni, Fondul Proprietatea, cu 13,5% din titluri, si alti actionari, care cumuleaza 12,8%. Compania a listat in 2006 la Bursa de Valori Bucuresti un pachet de 10% din capital. Potrivit informatiilor preliminare, Transelectrica estimeaza ca va inregistra un profit brut de 75 milioane de lei in 2007.

Pe bursa, tranzactiile cu actiunile Transelectrica au valorat 1,25 mil. euro, acoperind 20% din valoarea totala a operatiunilor, inainte de inchiderea sesiunii, fiind titlurile cele mai cautate. In a doua parte a zilei, cotatia actiunii Transelectrica a reusit sa reziste mediului general defavorabil de pe piata, fiind in crestere cu 0,26%, pana la 38,8 lei/tiltlu, inainte de inchiderea zilei de tranzactionare. Capitalizarea Transelectrica este de 792 milioane de euro.

<a href=http://www.standard.ro/articol_24867/wood__profitul_transelectrica_ar_putea_creste_cu_270.html/ target=_blank>Business Standard</a>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1034 ori