Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Transelectrica respinge acuzatiile UE privind discriminarea de pe bursa OPCOM

Transelectrica respinge acuzatiile UE privind discriminarea de pe bursa OPCOM


Transelectrica (TEL) si filiala OPCOM, administratorul pietei de energie, resping obiectiunile comunicate de CE referitoare la practica de pe bursa de profil de a solicita participantilor la pietele spot sa fie inregistrati in scopuri de TVA in Romania, prin care ar fi discriminate firmele straine.

CE a deschis in decembrie o investigatie privind abuzul de pozitie dominanta impotriva OPCOM.

"Transelectrica a primit la 4 iunie o comunicare si dosarul aferent in data de 10 iunie, privind obiectiunile Directiei Generale de Concurenta referitoare la practica comerciala a OPCOM de a solicita participantilor la pietele spot de energie electrica de a fi inregistrati in scopuri de TVA in Romania.

Comunicatul privind obiectiunile prezinta opinia preliminara a CE, mentionand ca operatorul pietei de energie discrimineaza societatile comerciale pe motiv de nationalitate/loc de stabilire, incalcand astfel normele antitrust ale UE, respectiv articolul 102 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene si articolul 54 din Acordul privind Spatiul Economic European", se arata intr-o informare a Transelectrica, remisa Bursei.

Compania precizeaza ca trimiterea unei constatari provizorii privind obiectiunile nu reprezinta rezultatul final al investigatiei, fiind o etapa formala in investigatiile CE, dupa care cei implicati au posibilitatea sa-si prezinte observatiile, in scris sau intr-o audiere.

In cazul in care, ulterior, CE ajunge la concluzia ca exista dovezi suficiente cu privire la existenta unei incalcari, dupa ce partile si-au exercitat dreptul la aparare, aceasta poate emite o decizie prin care solicita sa puna capat respectivului comportament si poate aplica o amenda de pana la 10% din cifra de afaceri.

"Transelectrica respinge opiniile preliminare formulate de Directia Generala de Concurenta din cadrul CE si intentioneaza sa faca uz de toate mijloacele legale care stau la dispozitia sa pentru a se apara. Ca prima etapa urmeaza sa fie exprimate punctele de vedere ale companiei la obiectiunile formulate de Comisie, solicitand ca acestea sa fie sustinute in cadrul unei audieri. Si OPCOM este angajata intr-un demers similar", potrivit sursei citate.

Transelectrica mai arata ca a fost introdusa in aceasta investigatie din cauza ca detine 100% din actiunile OPCOM, iar bursa de energie nu este inclusa in situatiile financiare consolidate ale companiei.

Transelectrica este controlata de stat, prin Ministerul Economiei, si este listata la Bursa de Valori Bucuresti.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1533 ori