Transelectrica: Proiectul liniei Suceava-Balti, sub semnul intrebarii

Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 13:20
2585 citiri
Transelectrica: Proiectul liniei Suceava-Balti, sub semnul intrebarii

Proiectul liniei electrice de interconexiune intre Romania si Republica Moldova, Suceava-Balti de 400 kV, este sub semnul intrebarii, iar partea romana asteapta un raspuns din partea guvernului de la Chisinau, a declarat miercuri directorul in cadrul Transelectrica, Dan Preotescu, potrivit NewsIn.

"Noi avem deja o linie de interconexiune cu Republica Moldova, linia Vulcanesti-Isaccea de 400 kV, dar ar mai fi nevoie si de alte linii electrice. Insa proiectul liniei Suceava-Balti este sub semnul intrebarii, este in stand-by si asteptam un feed-back din partea guvernului de la Chisinau privind acest proiect. Noi nu stim daca ei vor sa mai construim aceasta linie electrica sau nu", a declarat miercuri directorul Directiei de planificare retea al Transelectrica, Dan Preotescu. Acesta a precizat ca studiul de fezabilitate pentru acest proiect a fost incheiat deja.

"Linia electrica ar fi costat circa 20 de milioane euro si ar avea o lungime de 60 km. Transelectrica ar fi intermediat Republicii Moldova finantarea de la banci europene pentru partea lor la proiect", a precizat directorul din cadrul transportatorului national de electricitate, la o conferinta de presa.

Proiectantii liniei electrice sunt CESI, din Italia, si ISPE, din Bucuresti. Studiul de fezabilitate a costat circa 500.000 euro si a fost facut printr-un grant de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

In prezent, Romania are linii de interconexiune cu toate tarile vecine, insa este nevoie de o capacitate mai mare pentru tranzactionarea energiei electrice, spun reprezentantii Transelectrica.

Actionarul majoritar al Transelectrica este Ministerul Economiei.

Compania gestioneaza, opereaza, intretine, modernizeaza si dezvolta reteaua de transport care este formata din 78 de statii electrice de transformare, cu o capacitate de crica 35.000 MVA si 8.900 km de linii electrice aeriene de 110/220 kV, 400 kV si 750 kV, aflate in gestiunea a opt sucursale de transport.

Transportatorul de electricitate are opt sucursale in Bucuresti, Bacau, Constanta, Cluj, Craiova, Pitesti, Sibiu, Timisoara.

De asemenea, in prezent, Transelectrica are sase filiale: OPCOM, Smart, ICEMENERG, Formenerg, ICE Service si Teletrans.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#electrica, #interconexiune, #linie, #proiect, #transelectrica , #stiri Transelectrica