Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Transelectrica: Am renuntat la limitarea exporturilor de energie

Transelectrica: Am renuntat la limitarea exporturilor de energie


Transelectrica anunta ca, incepand de vineri, nu a mai limitat livrarile de energie electrica la export, avand in vedere scaderea consumului intern si cresterea rezervelor de combustibil in centralele termoelectrice si a debitelor afluente pe Dunare si pe unele rauri interioare.

Totodata, Transelectrica intentioneaza sa nu mai limiteze livrarile la export nici in viitor, daca situatia se va mentine.

Astfel, comparativ cu zilele lucratoare din saptamana 13-17 februarie, in perioada 20-24 februarie se constata o scadere a consumului mediu intern brut cu circa 360 MW.

In ceea ce priveste evolutia consumului in perioada 27 februarie - 2 martie, Transelectrica estimeaza, pe fondul unei prognoze de usoara crestere a temperaturii, un consum mediu intern brut de 7.500 MW, cu circa 260 MW mai mic fata de valoarea inregistrata in ultimele saptamani.

Potrivit Transelectrica, in zilele lucratoare 20-24 februarie, rezerva tertiara rapida a crescut, ca urmare a refacerii stocurilor de carbune, pacura si cresterii debitelor pe raurile interioare si pe Dunare (media valorilor rezervelor la ora de varf a crescut cu circa 620 MW in raport cu saptamana 13-17 februarie).

Guvernul a adoptat in sedinta din 14 februarie hotararea prin care exporturile de energie pot fi sistate.

Hotararea de Guvern privind adoptarea unor masuri de siguranta pe piata de energie electrica prevede ca "in perioada 16 februarie - 15 martie 2012, Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica S.A., in calitate de operator de transport si de sistem, poate sa limiteze sau sa sisteze livrarile de energie electrica la export prin limitarea capacitatilor de interconexiune conform unei proceduri avizate de ANRE".

Directorul general al Transelectrica, Octavian Lohan, a declarat ulterior ca Romania s-a contruntat cu cel mai mare consum de curent in aceasta iarna si ca peste aceasta s-a suprapus si o crestere a exportului, astfel ca a fost necesara o reducere a acestuia, pentru a nu pune in pericol sistemul energetic national.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1460 ori