Transelectrica a facut profit de 387 mil. lei in primii cinci ani pe bursa

Marti, 06 Septembrie 2011, ora 16:15
1977 citiri
Transelectrica a facut profit de 387 mil. lei in primii cinci ani pe bursa

Transportatorul national de electricitate a inregistrat un profit net de 387 milioane lei, in primii cinci ani de la listarea pe BVB, conform NewsIn.

Transelectrica a marcat marti cinci ani de la prima zi de tranzactionare a actiunilor emise de companie pe piata reglementata, care a fost pe 29 august 2006. Este prima companie listata la BVB care a aprobat in AGA un Regulament de guvernanta corporativa (2009) si care a completat o declaratie aplici sau explici (2010).

Totodata, in acesti cinci ani, Transelectrica a efectuat plati la bugetul de stat ca impozit pe profit in suma totala de 105 milioane lei.

"In aceasta perioada am avut si situatii delicate, de exemplu de comunicare deficitara, pe care insa ni le asumam si pe care le vom evita in viitor", a declarat directorul general al Transelectrica, Horia Hahaianu.

De asemenea, compania are o capitalizare bursiera de aproximativ 1,426 miliarde lei (336 milioane euro), ceea ce o pozitioneaza in Top 10 al companiilor listate la BVB. Valoarea maxima per actiune a fost de 49,30 lei, in data de 7 mai 2007, iar valoarea minima de 8,55 lei, in data de 11 martie 2009.

In mai 2004, Transelectrica era prima companie cu capital majoritar de stat cu care a demarat programul guvernamental "O piata puternica - Dezvoltarea pietei de capital", prin care s-a promovat o oferta publica primara initiala pentru majorarea capitalului social al companiei cu 10% prin vanzarea unui numar de 7.329.787 de noi actiuni.

Reprezentantii companiei spun ca au colectat din piata peste 123 milioane lei (peste 34 milioane euro), iar factorul general de subscriere al pachetului de actiuni nou emise a fost de 6.46.

"Daca un investitor, persoana fizica romana, ar fi cumparat o actiune in cadrul IPO, cu 16,80 lei si ar fi pastrat-o pana luni, 29 august 2011, cand pretul de inchidere a fost de 19,45 lei, colectand intre timp si dividendele care i se cuveneau, castigul sau net total ar fi fost de 4,579 lei, respectiv de 27,25%, ceea ce pentru un investitor pe termen lung si fara apetit de risc poate fi multumitor", afirma reprezentantii Transelectrica.

Transelectrica (TEL) a inregistrat in primul semestru din acest an un profit net de 178,63 milioane lei, dupa ce in perioada similara din anul trecut compania inregistrase o pierdere de 58,16 milioane lei. De asemenea, Transelectrica a realizat in primele sase luni din acest an o cifra de afaceri neta de 1,34 miliarde lei, in crestere cu 9,8% fata de afacerile realizate in semestrul I din 2010, de 1,22 miliarde lei.

 

Câciu vs. Burduja. Miniștrii se contrează pe schema de investiții pentru energie regenerabilă: ”Să nu fie plătită de populație”
Câciu vs. Burduja. Miniștrii se contrează pe schema de investiții pentru energie regenerabilă: ”Să nu fie plătită de populație”
Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a criticat marți, 26 martie, schema de susținere a energiei regenerabile prin Contracte pentru Diferență (CfD). Într-un...
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
#transelectrica, #energie, #energie electrica, #electricitate, #profit transelectrica, #transelectrica bursa , #stiri Transelectrica