Romania, stop cardiac! Liberalizam pretul la energie sau economia face "infarct"

Duminica, 15 Mai 2011, ora 23:09
4076 citiri
Romania, stop cardiac! Liberalizam pretul la energie sau economia face "infarct"

Romania are nevoie de liberalizarea pretului la energie, sustine fostul director general al Electrica, Lucian Boghiu. "Cine se asteapta ca pretul sa scada instantaneu, dupa liberalizare, se inseala. Vor fi preturi corecte, o sa incerce fiecare "sa joace" pretul. La ora aceasta, in zona energiei, fara niciun fel de exagerare, este cea mai dura concurenta", a mai spus, pentru Bloombiz.ro, fostul director. 

"Romania are nevoie de liberalizarea pretului la energie, pentru ca este singura forma pentru a da pretul corect la energie si de a nu distruge un sistem care, daca nu are pretul corect, si are pretul reglementat dupa un mod subiectiv, 'sangele asta al economiei' poate sa duca la infarct.

In sensul ca putem sa liberalizam piata cu socuri foarte mari. Inca e un moment in care socul nu va fi foarte mare pentru toti. Al doilea motiv, suntem in Europa. Speranta noastra ca avem pretul la energie mai bun si venirea investitorilor straini cu fabrici in Romania se pare ca nu prea a functionat, pentru ca nu au certitudinea ca lucrurile astea vor ramane pe termen lung", a mai precizat Boghiu.

In opinia fostului director Electrica, nu ar trebui sa existe societati cu pret reglementat si societati care lucreaza pe piata libera.

"Acum vreo patru, cinci ani s-a liberalizat pretul in Romania. Acum iar vorbim despre liberalizarea pretului, probabil mergem la reglajul fin al liberalizarii. Pretul, in Romania, este unul liber. Nu e normal sa fie societati care iti dau primul pret reglementat si societati care lucreaza pe piata libera.

De regula, stau pe pret reglementat societati rau-platnice. Si nu e normal ca Electrica sau societatile care vand energie la aceste companii care stau captive inca, sa le dea energie fara ca acestia sa plateasca", a explicat Lucian Boghiu.

Acesta apreciaza ca dupa liberalizare vor fi preturi corecte si considera ca in acest moment, in domeniul energiei exista cea mai dura concurenta.

"Este cea mai monitorizata piata si in acelasi timp, 'piata libera' este cea mai reglementata. In momentul in care piata asta libera ar fi libera cu adevarat, cred ca sectorul ar putea beneficia de o finantare care sa ii sustina dezvoltarea. In sectorul de productie, mai mult de 80% are durata de viata depasita. In momentul in care lucrurile ar intra intr-un trend normal, "sangele asta al economiei" nu s-ar ingrosa si nu ar da in infarct", mai precizeaza Boghiu.

In cazul in care Romania ar trebui sa isi privatizeze sistemul energetic, fostul director Electrica sustine ca ar trebui facut obligatoriu prin Bursa si nu cu un investitor strategic.

"Obligatoriu prin Bursa. Pentru ca investitorul strategic conduce chiar si la suspiciunea de coruptie, investitorii strategici care au venit in sector nu au dovedit o mare pasiune pentru bugetul Romaniei si pentru necesitatile actuale ale sectorului. Investitorii de acest tip au strategiile lor.

Vanzarea intr-un sistem bursier, coroborata cu scoaterea la licitatie a managementului, care sa fie total departe de latura politica, ar putea sa conduca la o dezvoltare, dupa necesitati, a sectorului", a concluzionat Boghiu.

De aceeasi parere este si Razvan Purdila, director general adjunct al Transelectrica, care apreciaza bursa ca fiind cea mai buna varianta pentru privatizarea companiilor energetice.

"OPCOM are toate dotarile necesare, pentru tranzactionarile cele mai complexe, atat in plan national, cat si in plan regional, si raspunde tuturor cerintelor. Ea este cu adevarat independenta, neutra si foarte transparenta", a subliniat Razvan Purdila.

In opinia sa, bursa de energie nu ar trebui controlata de cineva, pentru ca "cine controleaza, distorsioneaza".

Razvan Purdila este de parere ca importanta este maniera in care se actioneaza si nu sistemul de proprietate. "Noi am investit si dezvoltat OPCOM cu credite obtinute de la Banca Mondiala. Este o societate comerciala care a fost foarte bine apreciata dupa rezultate si comportament de catre institutiile financiare internationale, asa ca sa gandim acuma ca nu avem sau ca nu stim ce avem, este cel putin ciudat", a mai spus oficialul Transelectrica.

Reluarea investitiilor straine este obligatorie pentru Romania, a afirmat ambasadorul Austriei la Bucuresti, Michael Schwarzinger, care a venit si cu o recomandare cheie: infiintarea unei burse de energie echidistante.

Potrivit ambasadorului Austriei, independenta acestei burse energetice si liberalizarea pretului la energie sunt doua conditii fara de care investitorii straini, care se feresc de sectoarele controlate politic, nu se vor uita la sectorul energetic romanesc. 

Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#economie, #electrica, #energie, #ivestitori straini, #liberalizare pret energie, #listare bursa, #lucian boghiu, #razvan purdila, #reglementare pret energie, #sistem energetic, #transelectrica , #stiri Transelectrica