Producatorii obligati sa vanda energie prin OPCOM

Joi, 09 Aprilie 2009, ora 16:25
2748 citiri
Producatorii obligati sa vanda energie prin OPCOM

Toti producatorii de energie, de stat, vor fi obligati sa vanda electricitate pe pietele gestionate de OPCOM (Operatorul Pietei de Energie Electrica din Romania), dar contractele deja incheiate raman in vigoare, potrivit unui Ordin al ministrului economiei, Adriean Videanu.

Ordinul a intrat in vigoare in 31 martie 2009.

"In vederea asigurarii accesului la energia electrica intr-un mod transparent si nediscriminatoriu, se dispune reprezentantilor Ministerului Economiei in Adunarile Generale ale Actionarilor (AGA) la societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, filialelor acestora, respectiv Consiliului de Administratie (CA) al Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare, producatori de energie electrica aflati sub autoritatea ME, sa hotarasca pana la data de 31 martie 2009, in AGA, respectiv CA, ca vanzarea intregii cantitati de energie electrica angro sa se faca in mod obligatoriu pe pietele centralizate administrate de Societatea Comerciala Operatorul Pietei de Energie Electrica - OPCOM - conform regulilor aprobate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE)", se arata in Ordin.

In ceea ce priveste contractele aflate deja in derulare, aceastea nu sunt afectate de acest ordin, acestea ramanand in vigoare.

"Se excepteaza de la prevederile alin. (1) cantitatile de energie electrica aferente contractelor reglementate, cantitatile de energie electrica tranzactionate pe Piata de Echilibrare si cantitatile de energie electrica aferente contractelor aflate in derulare", precizeaza ordinul.

Secretarul de stat din cadrul ministerului de resort, Tudor Serban, a declarat joi agentiei NewsIn ca OPCOM este singura piata din Romania pregatita pentru tranzactiile cu electricitate.

"S-a urmarit eliminarea oricarei suspiciuni privind vanzarea de energie electrica de catre unitatile din coordonarea Ministerului Economiei.

Se asigura astfel transparenta tranzactiilor si un tratament nediscriminatoriu cumparatorilor de energie", au explicat reprezentantii ministerului.

De asemenea, directorul general al OPCOM, Victor Ionescu, a declarat joi pentru NewsIn ca s-a reusit transparentizarea tranzactiilor cu energie electrica.

"Au existat la un moment dat contracte care nu au fost transparente. ME a hotarat ca toate entitatile din subordinea ministerului Economiei sa transparentizeze contractele de vanzare energie electrica.

Toti producatorii vor tranzactiona energia pe bursa", a afirmat Ionescu. OPCOM, filiala a Transelectrica, gestioneaza Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU), Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale (PCCB) si Piata Certificatelor Verzi.

OPCOM are rolul de administrator al pietei de energie electrica, conform prevederilor legislatiei primare si secundare in vigoare, furnizand un cadru organizat, viabil si eficient pentru desfasurarea tranzactiilor comerciale in cadrul pietei angro de energie electrica in conditii de consecventa, corectitudine, obiectivitate, independenta, echidistanta, transparenta si nediscriminare.

#contracte, #electica, #energie, #opcom, #transparenta, #tranzactii, #vanzare , #stiri Transelectrica