Moody's a imbunatatit perspectiva ratingului Transelectrica de la negativa la stabila

Vineri, 10 Decembrie 2010, ora 17:32
1512 citiri
Moody's a imbunatatit perspectiva ratingului Transelectrica de la negativa la stabila

Moody's a imbunatatit, vineri, perspectiva ratingului "Baa3" a Transelectrica de la negativa la stabila, anticipand ca, in pofida performantelor financiare mai slabe din 2009 si 2010, fluxul de capital generat va ramane solid, informeaza Mediafax.

Mentinerea fluxului de capital va fi posibila ca urmare a sprijinului din partea Agentiei Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), care a majorat tarifele de transport al energiei cu 5% pentru 2010, o noua crestere cu 11% fiind asteptata in 2011, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Alti factori mentionati de Moody's sunt reducerea investitiilor planificate pentru urmatorii patru ani si stabilizarea anticipata a consumului de electricitate in Romania, dupa declinul semnificativ din 2009, a declarat Richard Miratsky, vicepresedinte la Moody's si analist principal pentru Transelectrica.

"In plus, scaderea profitabilitatii a fost determinata partial de influenta cursului de schimb, la reevaluarea datoriilor in valuta, dar fluxul de capital si datoriile au ramas la un nivel rezonabil pentru o companie care opereaza retele electrice", a adaugat Miratsky.

Moody's avertizeaza ca, desi leul s-a stabilizat intr-o anumita masura in acest an, profilul financiar al Transelectrica ramane expus fluctuatiilor de curs valutar, din cauza ca 90% din datoriile acesteia sunt in valuta.

Din acest motiv, orice posibila depreciere a leului va avea un impact negativ asupra fluxului de capital, ca urmare a majorarii costului datoriilor.

La analiza ratingului Transelectrica, Moody's va continua sa se concentreze pe deciziile autoritatilor de reglementare, in special in privinta stabilirii tarifelor de transport al electricitatii incepand din 2011, pe vointa si capacitatea companiei de a mentine la un nivel redus cheltuielile de capital, potrivit programului de investitii, dar si pe succesul negocierii unor noi surse de finantare pentru investitii viitoare astfel incat sa nu afecteze nivelul lichiditatilor.

Vor aparea presiuni asupra ratingului daca gradul de indatorare al companiei va creste semnificativ, sau tarifele vor fi ajustate insuficient, se arata in comunicat.

#perspectiva, #rating, #transelectrica, #electricitate , #stiri Transelectrica