Ministrul IMM-urilor: Mutati productia in R. Moldova

Vineri, 30 Ianuarie 2009, ora 11:20
1319 citiri
Ministrul IMM-urilor: Mutati productia in R. Moldova

Oamenii de afaceri care vor sa faca comert cu zona Comunitatii Statelor Independente (CSI) pot investi sau chiar isi pot muta productia in Republica Moldova, care are acord de liber schimb cu acest spatiu, a declarat astazi ministrul IMM-urilor Constantin Nita, aflat in vizita la Chisinau.

Din CSI fac parte toate fostele republici sovietice, cu exceptia celor trei tari baltice. Georgia si-a anuntat retragerea din CSI in timpul conflictul din august cu Rusia, dar decizia devine efectiva dupa un an.

Constantin Nita a spus ca faptul ca a venit in Republica Moldova in prima sa vizita oficiala in afara tarii arata seriozitatea intentiei autoritatilor romane de a incuraja oamenii de afaceri din Romania "sa se aseze cat mai multi in Republica Moldova si cu investiti cat mai mari".

Ministrul este de parere ca cele 650 de firme romanesti care activeaza in Republica Moldova sunt insuficiente, iar intr-o perspectiva previzibila Romania ar putea dubla numarul acestora.

"Incurajez oamenii de afaceri din Romania sa vina in Republica Moldova, sa investeasca aici. Gasesc forta de munca, oameni inteligenti, mediu propice pentru afaceri. Ca mai sunt si oameni neprietenosi – in vami, in institutiile publice – acest lucru exista peste tot. Un mediu de afaceri perfect nu exista nicaieri in lume", a spus Constantin Nita.

Referindu-se la domeniile de perspectiva pentru investitii reciproce, Constantin Nita a spus ca si la acest capitol, dar si in structura schimburilor comerciale romano-moldave trebuie adusa o imbunatatire. "Nu putem sa ne oprim numai la produse care au un grad de prelucrare minor sau doar la materia prima. Trebuie sa investim - fie Romania in Republica Moldova, fie invers - in structuri ce vor produce marfuri cu un grad mare de prelucrare, adica unde sa se vada inteligenta romaneasca si inteligenta moldava", a spus Constantin Nita, precizand ca se refera in mod special la IT si la societati care folosesc in productie tehnologii.

"Ar mai fi de interes atragerea in Republica Moldova a unor investitori pe domeniul industriei constructoare de masini. Sunt multe fabrici din Romania care ar dori sa vanda in CSI. In mod normal taxele vamale sunt foarte mari si atunci este nevoie ca impreuna cu partenerii moldoveni sa gaseasca o solutie de productie aici", a explicat ministrul IMM-urilor.

Nita gaseste interesanta propunerea prim-vicepremierului moldovean Igor Dodon de a crea parcuri industriale in apropiera frontierei. "Oamenii de afaceri din Iasi, Vaslui, Galati pot cu usurinta sa vina si sa-si deschida afaceri in aceste parcuri industriale”, a spus Nita. El a explicat ca urmeaza ca agentii economici din Romania sa studieze aceasta oferta si sa se documenteze asupra facilitatilor oferite de autoritatile moldovene pentru activitatea in cadrul acestor zone.

O alta intelegere la care au ajuns cei doi ministri a fost si crearea unui grup tehnic de lucru moldo-roman pentru elaborarea proiectelor concrete de cooperare intre agentii economici din partea stanga si dreapta a Prutului. Grupul urmeaza sa prezinte proiectele in termen de doua luni. Igor Dodon si-a exprimat convingerea ca peste trei-patru luni, in cadrul urmatoarei intrevederi cu ministrul roman, acest grup de lucru va propune primele proiecte concrete.

In cadrul unei conferinte de presa comune, prim-vicepremierul moldovean Igor Dodon si ministrul Constantin Nita au anuntat de asemenea ca au convenit asupra crearii unei Camerei de comert si industrie moldo-romane. Potrivit lui Constantin Nita, crearea acestei Camere va permite accelerarea schimbului de marfuri dintre cele doua tari si efectuarea unui schimb de experienta intre oamenii de afaceri. Nita a precizat ca exista un acord la nivel de ministere in privinta crearii acestei camere, urmand ca ulterior camerele de comert si industrie din Moldova si Romania sa finalizeze acest proces. La randul sau, Igor Dodon si-a exprimat speranta ca aceasta camera va fi deschisa pana la urmatoarea intrevedere cu ministrul roman, preconizata pentru aprilie-mai 2009.

"Aceste lucruri arata ca noi dorim cat mai multi oameni de afaceri romani sa vina in Republica Moldova. si sigur ca ii ajuta si masurile fiscale luate de autoritatile moldovene, dar si dorinta noastra de a reloca anumite capacitati de productie din Romania in Republica Moldova, avand in vedere posibilitatea folosirii avantajului pe care il are Chisinaul in ceea ce priveste taxele vamale cu CSI-ul", a spus ministrul IMM-urilor.

Referindu-se la cresterea din ultimii cinci ani a volumului schimburilor comerciale dintre Romania si Republica Moldova - volum ce a ajuns in 2008 la un miliard de dolari - Nita a spus ca aceasta arata ca barierele tarifare si netarifare dintre cele doua state au disparut sau sunt intr-un numar tot mai mic. Potrivit datelor statistice, in 2008, volumul comertului bilateral dintre Republica Moldova si Romania a depasit un miliard de dolari, exporturile moldovenesti in Romania majorandu-se cu 60 la suta, iar importurile din Romania cu aproximativ 40 la suta. Romania se situeaza pe locul intai intre partenerii Republicii Moldova la exporturi si pe locul trei la importuri. in prezent in Republica Moldova sunt inregistrate 650 de companii cu capital romanesc, iar in Romania 3.300 de companii cu capital moldovenesc.

In ceea ce priveste perspectiva pentru 2009, Nita a estimat ca trendul pozitiv trebuie sa continue chiar si in conditiile crizei economice care va cuprinde majoritatea statelor. "in momente grele, de criza, sigur ca cei mai apropiati sunt vecinii si indiferent ca sunt la nord, sud sau est, vecinii sunt cei care trebuie sa coopereze intr-un sistem de criza mult mai bine. si vizita mea, si vizita ministrului de externe de saptamana trecuta tocmai acest lucru l-a subliniat – dorinta noastra de a coopera si pe viitor pentru a depasi cat mai usor aceste momente de criza. Si in aceasta situatie de criza sigur ca dorinta noastra este sa deschidem usa cat mai larg partenerilor de afaceri", a declarat ministrul.

Potrivit oficalului roman, oamenii de afaceri din Republica Moldova sunt asteptati fara rezerve in Romania, care are o piata deschisa, o piata in care fiecare poate sa investeasca acolo unde crede ca poate sa obtina profit. "Acelasi lucru se va intampla – sunt sigur – si in Republica Moldova. Faptul ca aici exista peste 650 de firme romanesti eu zic ca este un exemplu. si cred ca putem sa dublam numarul de firme romanesti care sa activeze pe piata Republicii Moldova. Numai asa ne putem sprijini unii pe altii – conlucrand, gasind solutii, oportunitati de investitii de o parte si de alta, un cadru si un mediu de afaceri prietenos – altfel nu se poate conlucra daca nu mergem pe aceste principii", a adaugat Constantin Nita.

O nevoie de cooperare se vede si in sectorul energetic, este de parere ministrul IMM-urilor, care spune ca Romania nu are niciun interes ca Republica Moldova sa ramana in afara jocului energetic din zona.

Potrivit lui Igor Dodon, la intrevederea cu ministrul Nita au fost examinate si unele proiecte in domeniul energetic, in special constructia centralei termoelectrice de la Ungheni si posibilitatea constructiei unei linii electrice aeriene de 400 kV Ungheni-Iasi care va da posibilitatea de a uni sistemul energetic al Republicii Moldova cu cel din Romania. De asemenea, Igor Dodon a amintit ca anul trecut intreprinderea de stat Moldelectrica, compania romaneasca Transelectrica si compania italiana Terna au semnat un memorandum de cooperare in vederea constructiei  liniei electrice aeriene de 400 kV Balti-Suceava.

Directorul general al Transelectrica, Stelian Gal, declara in decembrie ca se fac studii de fezabilitate pentru linia Balti-Suceava. "O sa finantam si lucrarile de pe teritoriul Republicii Moldova, pentru ca altfel proiectul nu s-ar face, intrucat cei din Republica Moldova nu dispun de banii necesari", a declarat Gal. El a precizat ca suportarea de catre autoritatile romane a costurilor investitiei de pe teritoriul Republicii Moldova in proiectul liniei de interconexiune nu va fi o pierdere pentru Transelectrica, ci un castig pentru companie, deoarece sumele investite se vor recupera in timp. Potrivit oficialului Transelectrica, un astfel de proiect ar putea fi gata in cinci ani. Dupa obtinerea avizelor, un an-un an si jumatate dureaza constructia efectiva a unei linii de interconexiune. "incercam sa modificam legea astfel incat, atunci cand este vorba de o lucrare declarata de utilitate publica, sa avem acces direct, pentru ca lucrarea sa nu se blocheze. Proiectul de lege este deja in Parlament", spunea directorul general al Transelectrica in 12 decembrie.

 

 

#afaceri, #imm, #moldova, #nita, #oameni, #parteneriat, #productie, #republica, #romania , #stiri Transelectrica