Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Listarea Transelectrica ar putea reduce factura de energie

Listarea Transelectrica ar putea reduce factura de energie
Listarea Transelectrica ar putea sa duca la scaderea facturii de electricitate pentru populatie, a declarat, marti, la Bursa de Valori Bucuresti, ministrul Economiei, Codrut Seres. Titlul Transelectrica a intrat, astazi, in piata la o cotatie de 24,80 lei, cu opt lei (47,6%) peste pretul ofertei publice.

"Era de asteptat ca actiunile Transelectrica sa fie vedeta zilei la Bursa de Valori Bucuresti, la fel cum de asteptat era si volatilitatea mare a titlurilor. Cei care au vandut in prima ora de tranzactionare pentru a-si marca profiturile este posibil sa inceapa sa vanda din nou", a comentat pentru NewsIn, Adrian Simionescu, broker la Finans Securities.

In prima parte a sedintei, valoarea schimburilor a fost de 23,18 milioane lei, din care peste 16,5 milioane au reprezentat tranzactiile cu actiuni Transelectrica. Majoritatea indicilor pietei au inregistrat scaderi usoare de 0,26% in cazul indicelui BET, resptectiv 0,29 pentru indicele BET-C.

Singura crestere a inregistrat-o indicele BET-FI, care a acumulat 0,58% fata de valoarea din sedinta anterioara.

"Pentru actiunile societatilor financiare era normal sa creasca. Investitorii care isi doresc actiuni Transelectrica, dar care nu pot cumpara direct, in cazul unei cresteri foarte mari a cotatiei, se indreapta catre SIF-uri, care la randul lor au cumparat actiuni in cadrul ofertei publice", a mai spus Simionescu.

Potrivit ministrului Codrut Seres, prin vanzarea de actiuni pe bursa, compania Transelectrica va avea bani pentru finantarea programelor de interconectare cu alte state. Seres a adaugat ca interconectarea va duce la scaderea tarifelor de transport energie si astfel implicit la reducerea facturii de electricitate a populatiei.

In prezent, Transelectrica vrea sa interconecteze sistemul romanesc de transport de electricitate cu cel al Bulgariei, Serbiei, Ungariei si cel al Republicii Moldova.

Ministrul Economiei a mai spus ca, prin listarea la bursa, Transelectrica va atrage si fondurile necesare pentru finanatarea proiectului cablului submarin de transport energie intre Romania si Turcia.

Reprezentantii Transelectrica au declarat, marti, pentru NewsIn, ca in luna septembrie, vor semna impreuna cu oficialii TEIAS (compania omoloaga din Turcia) un al doilea memorandum de intelegere pentru realizarea proiectului cablului submarin. Daca primul memorandum semnat de cele doua parti viza realizarea unui studiu de oportunitate, cel de-al doilea memorandum se refera la demararea si finalizarea pana la sfarsitul acestui an a unui studiu de fezabilitate.


Bloombiz
si
Agentia NewsIn

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 735 ori