Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Guvernul se asigura ca Romania va exporta, din 2012, gaze prin Ungaria

Guvernul se asigura ca Romania va exporta, din 2012, gaze prin Ungaria

Guvernul s-a angajat ca va lua toate masurile pentru ca Romania sa poata exporta gaze prin Ungaria pana la sfarsitul anului 2012, se arata in memorandumul de intelegere convenit de Executiv cu Comisia Europeana (CE), document obtinut de MEDIAFAX. 

Guvernul va trebui "sa intreprinda toate actiunile necesare pentru a se asigura ca fluxul bidirectional de gaze la granita cu Ungaria este stabilit pana la sfarsitul anului 2012", se arata in memorandum.

Sistemul national de gaze este conectat cu cel ungar prin conducta Arad-Szeged, pusa in functiune in octombrie 2010. Prin acest gazoduct Romania poate acum doar sa importe gaze, insa in urma unor investitii va fi posibil si exportul.


"Tehnic, fluxul de gaz poate fi inversat pana in 2012, astfel incat sa exportam gaze, nu doar sa importam. Termenul din memorandumul cu CE a fost negociat, nu a fost impus", au declarat pentru MEDIAFAX surse din Ministerul Economiei.


Totodata, Executivul va trebui sa prezinte, "in cel mai scurt timp posibil", o foaie de parcus privind exportul de gaze, iar pana la finele anului 2011 sa elimine obstacolele legislative pentru acest obiectiv.


Un alt angajament asumat de Romania vizeaza eliminarea barierelor legislative si tehnice referitoare la comertul cu electricitate si gaze la granita, precum si stabilirea, pana in luna decembrie, a unui sistem "intra-day" de tranzactionare a energiei electrice si gazelor cu Ungaria si Bulgaria.


De asemenea, activitatile de transport al gazelor naturale si energiei electrice trebuie sa fie administrate intr-o maniera "transparenta si nediscriminatorie". Separarea acestor activitati va fi realizata complet pana in februarie 2012, se spune in document. Transportul gazelor si al electricitatii este realizat de doua companii de stat, Transgaz Medias (TGN), respectiv Transelectrica (TEL).


CE doreste ca Transelectrica si Transgaz sa fie controlate de o alta autoritate decat cea care detine pachetele majoritare de actiuni la producatorii de gaze si electricitate.


"Discutiile dintre CE si Guvern au fost ca transportatorii de energie si gaze sa fie trecuti sub o alta autoritate decat cea sub care se afla producatorii.


Adica, Transelectrica si Transgaz trebuie sa fie controlati de o alta entitate decat Ministerul Economiei, care in prezent detine pachetele majoritare de actiuni si la aceste doua societati, si la producatori.


O propunere a Ministerului Economiei a fost ca Transelectrica si Transgaz sa fie trecute in subordinea Guvernului", au adaugat sursele. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1315 ori