FP: Guvernul ar putea obtine 1,5 mld. euro din vanzarea de actiuni la companiile de stat

Vineri, 21 Ianuarie 2011, ora 15:24
1354 citiri
FP: Guvernul ar putea obtine 1,5 mld. euro din vanzarea de actiuni la companiile de stat

Fondul Proprietatea (FP) estimeaza ca Guvernul ar putea obtine, in urmatorii doi ani, aproape 1,5 miliarde de euro din vanzarea de actiuni ale unor companii de stat, a declarat, joi, Grzegorz Konieczny, directorul general al Franklin Templeton si managerul de portofoliu al FP, transmite Reuters, anunta Mediafax.

El a precizat ca Guvernul intentioneaza sa vanda in acest an actiuni ale grupurilor energetice Petrom, Transgaz si Transelectrica, pe o piata secundara. In plus, Konieczny a afirmat ca FP analizeaza o listare secundara la Londra, Viena sau Varsovia si va face recomandari actionarilor in acest sens in vara.

Konieczny a declarat intr-un briefing de presa la Londra ca este probabil ca Petrom sa atraga 400-500 milioane de euro, iar Transgaz si Transelectrica cate 50 de milioane de euro.

El a adaugat ca Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica ar putea efectua oferte publice initiale in 2012, posibil pentru cateva sute de milioane de euro fiecare.

Guvernul intentioneaza sa reduca deficitul bugetar partial prin vanzarea unor participatii detinute de stat la companii, dar disputele politice si conditiile dificile din piata au dus la intarzieri, noteaza Reuters.

"Pentru a putea returna imprumutul de la FMI, guvernul trebuie sa vanda din active. Banii sunt principalul motiv", a spus Konieczny.

Statul roman controleaza 39% din Fondul Proprietatea, in timp ce o participatie de 41% apartine persoanelor fizice, unele dintre acestea fiind despagubite prin actiuni pentru pierderea proprietatilor la plecarea din Romania in perioada comunismului.

Pana cand participatia statului nu va scadea sub 33%, se aplica anumite restrictii asupra drepturilor de vot in cazul detinerilor mari.

Konieczny a precizat ca participatia statului va cobori sub pragul de 33% in acest an.

"Anticipam ca guvernul va pierde controlul asupra fondului in acest an", a spus el.

Konieczny a aratat ca Fondul ar putea lua in considerare o listare secundara de actiuni, la Londra, Varsovia sau Viena, si va face recomandari actionarilor in acest sens, in aceasta vara.

El a adaugat ca exista posibilitatea listarii actiunilor companiilor din portofoliu la Varsovia sau Londra, sub forma de Certificate Globale de Depozit.

David Smart, seful fondurilor suverane si internationale ale Franklin Templeton, a declarat ca Fondul Proprietatea ar trebui sa fie atragator pentru alte fonduri suverane de administrare de active, interesate de expunere in industria energiei si cea a infrastructurii.

Fondul Proprietatea detine participatii la 83 de companii private si de stat, o componenta importanta a portofoliului fiind reprezentata de sectoarele electricitatii, petrolului si gazelor, si intentioneaza sa isi listeze actiunile la bursa din Bucuresti, saptamana viitoare.

Potrivit Franklin Templeton, listarea va tripla lichiditatea bursei, sporind atractivitatea Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fp, #vanzare, #actiuni, #companii, #stat, #participatie , #stiri Transelectrica