Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fondul Proprietatea a atras interesul a 37 de companii internationale care vor sa-l administreze

Fondul Proprietatea a atras interesul a 37 de companii internationale care vor sa-l administreze
De administrarea Fondului Proprietatea sunt interesate 37 de societati internationale, iar compania care va administra Fondul va fi selectata pana la sfarsitul lunii octombrie, a declarat, miercuri, presedintele consiliului de supraveghere al FP, Emanoil Negut.

"De administrarea Fondului Proprietatea sunt interesate 37 de societati internationale. Speram ca pana la sfarsitul lunii octombrie sa alegem un administrator pentru Fond", a spus Negut, care si-a mentinut estimarile cu privire la termenul de listare a Fondului.

Negut declarase in urma cu doua saptamani, pentru NewsIn, ca cel mai optimist termen pentru listarea Fondului Proprietatea este decembrie 2008, iar cel realist este "undeva la inceputul lui 2009", daca va exista sprijin total de la toate institutiile implicate in listare.

Pana la listare, Fondul mai are, insa, de parcurs o serie de etape, precum evaluarea activelor si alegerea unui consultant financiar. Pe 4 februarie, Fondului Proprietatea a anuntat ca Schroders Investment Management Limited, Mercer si Industrie un Finanzkontor Etabl. and Independent Capital Management sunt cele trei companii selectate pentru etapa a doua a procesului de selectie a unui consultant financiar care sa desemneze societatea de administrare a Fondului.

Alegerea consultantului financiar este al doilea pas pentru listarea la bursa a Fondului Proprietatea, dupa selectarea evaluatorului pentru activele Fondului. Dupa aceasta etapa, Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) trebuie sa desemneze un administrator al fondului.

Firmele de consultanta PriceWaterhouseCoopers si Darian Rom Suisse Cluj-Napoca isi vor imparti evaluarea a 76 din cele 88 de participatii din portofoliul Fondului, care cauta, acum, un evaluator pentru ultimele active din portofoliu.

Fondul Proprietatea, creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, are un capital social de 14,24 miliarde lei (3,9 miliarde euro).

La inceputul acestui an, numarul actionarilor persoane fizice ai Fondului Proprietatea a ajuns la 3.028, iar valoarea actiunilor lor reprezenta 11,26% din capitalul social.

Planurile guvernului prevad listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti si la o bursa internationala, din Londra sau New York.

Amanarea listarii Fondului Proprietatea i-a impins pe multi fosti proprietari spre actiunile - mult mai lichide - ale societatilor de stat listate recent la Bursa

Astfel, 487 de persoane vor primi dividende in valoare de 65,1 milioane lei din participatiile primite la Transelectrica drept despgubire, in timp ce 472 de persoane care au acceptat sa fie despagubiti cu actiuni Transgaz vor primi dividende de 43,5 milioane lei, a precizat ministrul economiei si finantelor.

O alta categorie de despagubiti este formata din cetatenii romani care au avut proprietati in teritorii care au apartinut Romaniei pana in 1940 si care acum sunt sub jurisdictia altor state.

"Avem pana in prezent peste 11.000 de dosare pentru despagubirea celor care au avut proprietati aflate acum in afara tarii", a precizat Vosganian, referindu-se la refugiatii din Basarabia (acum impartita intre Republica Moldova si Ucraina), Bucovina de Nord, tinutul Herta (ambele aflate acum in Ucraina) si Cadrilater (Bulgaria).

De asemenea, Vosganian a explicat ca din 15.000 de persoane care au solicitat despagubiri pentru fostele proprietati, 6.000 de persoane au primit peste 100 milioane.

NewsIn

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 964 ori