Exportul de energie al Romaniei a scazut cu 75% in 2009

Duminica, 06 Septembrie 2009, ora 21:35
2108 citiri
Exportul de energie al Romaniei a scazut cu 75% in 2009

Directorul general al Transelectrica, Adrian Baicusi, a declarat ca exportul de energie electrica al Romaniei a scazut cu 75%, in 2009, cel mai scazut nivel din ultimii ani, pe fondul crize, ceea ce va dimunua cu sase milioane de lei veniturile companiei.

"Exportul este la un sfert fata de cum era acum un an. In schimburile noastre cu vecinii, exporturile se ridicau anul trecut la 500-600MW lunar, iar acum au ajuns la 150MW si uneori la maximum 175MW, ceea ce arata ca toata regiunea e afectata, nu doar Romania", a declarat Baicusi.

"Aceasta scadere inseamna venituri cu sase milioane de lei mai mici in 2009. Exportul este singurul lucru care ne ingrijoreaza. Schimburile cu vecinii sunt destul de reduse in continuare. Exista si un exces de capacitate. Eu ma asteptam sa avem un export destul de mare in vara aceasta, deoarece sunt tari care importa foarte multa energie electrica. Clienti importanti sunt Grecia, Turcia, Ungaria. Acum am atins situatia critica, este cel mai scazut nivel", a adaugat directorul general al Transelectrica.

Directorul general al Transelectrica spune ca se asteapta ca in 2010 sa fie un reviriment usor, dar ca totul depinde de ce se intampla in restul Europei.

"Noi suntem conectati la regiune, depinde si ce se intampla in afara. Daca isi revine Europa, atunci creste si exportul, isi revine si consumul", a afirmat Baicusi.

In ceea ce priveste scaderea consmului de electricitate cu circa 10%, pe piata romanesca, de la inceputul anului si pana acum, reprezentantul Transelectrica considera ca aceasta scadere a cauzat o reducere de venituri ale companiei de 370 milioane lei.

"Acum, aceasta cadere cu circa 10% a consumului de energie electrica pentru noi inseamna o valoare foarte mare. Daca cifra noastra de afaceri pe tot anul este de 3,7 miliarde lei, atunci acest 10% inseamna 370 milioane lei reducere de venituri. Este o valoare foarte mare, cauzata de scaderea consumului de energie electrica. Am incercat sa o acoperim, ca sa nu iesim pe pierderi. Situatia a fost grea. In ultimele doua saptamani am observat o oarecare revigorare. Si speram sa ne revenim usor pana la sfarsitul anului. Speram sa nu scada consumul de energie electrica sub 10%, pe tot anul 2009", a mentionat directorul general Adrian Baicusi.

Actionarul majoritar al Transelectrica este Ministerul Economiei. Compania gestioneaza, opereaza, intretine, modernizeaza si dezvolta reteaua de transport care este formata din 78 de statii electrice de transformare, cu o capacitate de crica 35.000MVA si 9.000 km de linii electrice aeriene de 110/220kV, 400kV si 750kV, aflate in gestiunea celor opt sucursale de transport.

Transportatorul de electricitate are opt sucursale in Bucuresti, Bacau, Constanta, Cluj, Craiova, Pitesti, Sibiu, Timisoara.

De asemenea, in prezent, Transelectrica are sase filiale: OPCOM, Smart, ICEMENERG, Formenerg, ICE Service si Teletrans.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#export, #energie, #electrica, #romania, #transelectrica , #stiri Transelectrica