Conflictul din Ucraina nu afecteaza importurile de electricitate ale Romaniei

Luni, 15 Iunie 2009, ora 15:15
1527 citiri
Conflictul din Ucraina nu afecteaza importurile de electricitate ale Romaniei

Conflictul comercial din Ucraina, dintre o companie ucraineana care produce electricitate si compania care o exporta, nu afecteaza importurile Romaniei de electricitate, a declarat luni agentiei NewsIn directorul general adjunct al Transelectrica, Octavian Lohan.

"Intre Romania si Ucraina exista intr-adevar o linie de interconexiune, linia Rosiori-Mukachevo.

Pe aceasta linie se poate face transport, atat import, cat si export. Dar noi nu suntem afectati, nu facem afaceri pe aceasta linie. Nicio companie de stat nu importa prin aceasta linie. Noi oricum avem suficienta energie electrica", a spus Lohan.

Potrivit acestuia, atunci cand se importa, din cand in cand, cantiatea de energie electrica era foarte mica, de pana in 10-20MW.

Potrivit unei surse de la Ministerul ucrainean pentru Combustibil si Energie, citata de Kyiv Post, aprovizionarea cu electricitate a Romaniei, Ungariei si Slovaciei este amenintate de un conflict dintre o companie ucraineana care produce electricitate si compania care o exporta.

Este vorba despre compania OJSC Zahidenergo, producatoare de energie, si Ukrinterenergo, operatorul de export, potrivit sursei citate.

"Zahidenergo, care exploateaza termocentrala Burstinska, unde se produce electricitate pentru export, refuza de la inceputul lunii iunie sa aprobe calendarul conceput de Ukrinterenergo pentru aprovizionarea Europei cu electricitate din Ucraina.

Zahidenergo afirma ca nu este rentabil sa produca electricitate pentru export in cantitatile necesare pentru implementarea contractelor cu strainatatea pe care le are Ukrinterenergo", a explicat sursa citata.

Totusi, sursa de la Ministerul ucrainean al Energiei spune ca adevarata cauza pentru care Zahidenergo respinge calendarul este ca a semnat un contrat cu firma ungara System Consulting ZRt., controlata de omul de afaceri ungar Laszlo Kapolyi.

Potrivit documentului semnat in 5 iunie, compania ucraineana producatoare de electricitate este obligata sa exporte pana la 250 MW catre Ungaria in 2009, la pretul de 40 de euro pe MWh.

Livrarile ar trebui sa inceapa la jumatatea lunii iunie.

Totusi, intreaga electricitate produsa pentru export la termocentrala Burstinska face deja obiectul unor contracte cu Ungaria, Slovacia si Romania.

Sursa citata de cotidianul ucrainean spune ca operatorul de export a informat recent Ministerul Energiei ca Zahidenergo, aflata in subordinea ministerului, incearca din 4 iunie sa blocheze indeplinirea angajamentelor comerciale prevazute in contractele de export ale companiei de stat partenere.

Conflictul ar putea duce la sistarea exporturilor de electricitate de la termocentrala Burstinska, iar Ucraina si-ar putea pierde statutul de partener fiabil in domeniul aprovizionarii cu energie, avertizeaza Ukrinterenergo.

Avertismentul intervine dupa ce imaginea Ucrainei ca partener in domeniul energiei a fost deja afectata de o criza a gazului cu Rusia, care a lasat partenerii europeni timp de doua saptamani in ianurie, fara gazul rusesc importat cu tranzitarea teritoriului ucrainean. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#companie, #electricitate, #gaz, #importuri , #stiri Transelectrica