CEZ, primele certificate verzi pentru energie eoliana produsa in Dobrogea

Luni, 20 Septembrie 2010, ora 17:39
1933 citiri
CEZ, primele certificate verzi pentru energie eoliana produsa in Dobrogea

CEZ a primit de la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) primele certificate verzi pentru energie produsa in turbinele eoliene din Dobrogea si livrata in reteaua electrica nationala, a comunicat, luni, grupul ceh, citat de Mediafax.

"Vineri, 17 septembrie, Tomis Team, una din companiile Grupului in Romania, a primit deja certificatele verzi pentru luna august a acestui an", se arata intr-un comunicat al CEZ.

Grupul are in functiune la Fantanele aproape 100 de turbine eoliene, cu o capacitate instalata de aproximativ 250 MW.

"Parcul eolian al CEZ a inceput deja sa genereze energie cu cele aproape o suta de turbine conectate.

Ca urmare a punerii in functiune a primei etape a Parcului eolian, grupul CEZ a obtinut si licenta de productie pentru instalatiile de la Fantanele", se arata in comunicat.

Certificatele verzi sunt acordate producatorilor de electricitate din surse regenerabile, iar ANRE stabileste cote anuale de certificate pentru furnizori, care sunt obligati sa achizitioneze de la producatori un numar de certificate egal cu produsul dintre valoarea cotei obligatorii si cantitatea de electricitate furnizata consumatorilor finali.

Aceste certificate sunt emise lunar de operatorul de transport si sistem Transelectrica pentru cantitatea de energie electrica regenerabila produsa si livrata in retea.

Cota obligatorie anuala de certificate verzi pentru perioada 2010 - 2012 este de 8,3% din totalul energiei comercializate.

Dupa conectarea celei de a doua parti a proiectului, cea de la Cogealac, CEZ va avea in Romania o putere instalata de 600 MW in turbine eoliene.

Investitia totala in acest proiect este de 1,1 miliarde de euro.

Proiectul de la Cogealac este stopat din cauza divergentelor dintre Inspectoratul teritorial in Constructii Constanta si Consiliul Judetean Constanta cu privire la autorizatia de constructie.

CEZ a intrat pe piata distributiei si furnizarii de electricitate din Romania in 2005, cand a cumparat de la Electrica filiala Electrica Oltenia. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
#certificate, #cez, #dobrogea, #energie, #eoliana, #verzi , #stiri Transelectrica