Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ce frumoasa este Bursa!

Ce frumoasa este Bursa!

Este una din exclamatiile pe care le auzi deseori printre investitori in perioadele de crestere ale actiunilor. Ea reflecta satisfactia unei activitati duse la bun sfarsit si incununata evident de obtinere de profit. Bursa poate fi frumoasa si prin prisma dinamismului sau, al rolului sau educational, a senzatiilor si a starilor traite, insa sigur cea mai frumoasa este atunci cand profitul finalizeaza o investitie de timp, bani, inteligenta si experienta.Ultimul emitent venit pe piata, TRANSELECTRICA, i-a facut pe multi sa exclame expresia de mai sus. Dupa patru luni de la momentul IPO exista un profit de circa 65% la suma investita sau de circa 200% anualizat. Un astfel de randament trebuie privit si mai bine prin prisma riscului asociat emitentului pe care a fost obtinut. In acest moment putem considera TRANSELECTRICA daca nu cu cel mai mic risc, oricum printre emitentii cu cel mai scazut risc de la cota Bursei.

Pe de alta parte statul roman nu a vandut nici o actiune din cele detinute anterior derularii IPO, pastrand pachetul initial. Daca in urma cu patru luni pachetul de actiuni a fost evaluat pornind de la un pret pe actiune de 16,8 RON intre timp valoarea detinerii la TRANSELECTRICA a crescut si pentru stat cu peste 65%. Iata iarasi ca cineva poate exclama: ce frumoasa este Bursa!

Exemplul de mai sus este doar unul dintre multele care pot dovedi cum piata bursiera poate reprezenta un multiplicator al cresterii economice si implicit cum poate ajuta economia nationala. Despre aceste lucruri s-a tot scris si s-a vorbit, exista un consens declarativ din partea tuturor celor implicati privind rolul pozitiv pe care Bursa il poate juca in economie. Insa ca rezultat palpabil al acestui lung si deja plictisitor sir de declaratii nu putem observa decat palide realizari practice. Si e pacat...

Ne aflam acum intr-un moment optim pentru a aduce noi emitenti si noi investitori pe piata. Piata bursiera va termina (sa speram) pana la finalul acestui an procesul de reasezare si consolidare institutionala, in timp ce 2006 a adus o noua conducere pentru piata. Organismul de reglementare, dezvoltare si supraveghere a pietei, CNVM, va incepe si el un drum nou odata cu formarea unei noi echipe pentru un nou mandat in aceasta toamna. Si, cel mai important, Romania si implicit economia romaneasca se pregatesc de un nou drum odata cu integrarea in Uniunea Europeana. Asadar avem un moment al inceputurilor care nu trebuie ratat. Astfel de momente genereaza, de obicei, mai multa energie, mai multa intelegere si dorinta de colaborare, elemente care pot accelera realizarea unor pasi pe care piata romaneasca se pare ca ii face cu greutate.

Pe de alta parte, revenind in sfera investitorilor, cred ca "noul" nu a avut niciodata sanse sa se vanda mai bine decat in prezent. Orice instrument financiar nou care ar aparea in acest moment pe piata ar beneficia de o "prima" cum nu cred ca am mai avut in ultimii ani. Exista semnale evidente ca tot mai multe sunt si vor fi persoanele care vor avea fonduri de investit, care vor cauta randamente mai bune si care vor cauta sa inteleaga mecanismul bursier. Intr-un fel sau altul, aceasta masa de investitori care se naste in Romania va ajunge sa plaseze sume tot mai importante in piata bursiera. Ramane de vazut daca in cea romaneasca sau in cea de pe alte meridiane.

Este o perioada unica pe care daca vom sti sa o exploatam vom putea spera sa avem in citiva ani o piata dezvoltata si in Romania. Nimic nu poate avea o miza mai mare in acest moment pentru piata bursiera din Romania decat alimentarea pietei cu noi emitenti si noi produse astfel incat sa avem o lichiditate suficienta pentru a satisface nevoile de investitii ale celor interesati. Fara cantitate va fi imposibil sa avem si calitate pe Bursa Romaneasca.

Iar daca dorim integrare in Uniunea Europena nu ne putem multumi doar sa importam formele (prin aplicarea unor regulamente conforme cu legislatia europeana) ci trebuie sa ne dorim sa avem si fondul acelei piete. Ori stim ca acolo majoritatea afacerilor se finanteaza pe piata bursiera, statul prefera bursa inaintea oricarei metode in a vinde participatii la societati comerciale, numarul celor care investesc reprezinta o proportie semnificativa din populatie, iar consumul este echilibrat prin economisire in special prin prisma mecanismelor bursiere.

Alin Brendea

Telefon : +(40) 749.044.044

Fax : +(40) 31.805.79.09

email : office@primet.ro

Pagina internet : www.primet.ro

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1003 ori