Axul Moldova de 400kV a costat Transelectrica 24 mil euro

Marti, 23 Iunie 2009, ora 11:49
2072 citiri
Axul Moldova de 400kV a costat Transelectrica 24 mil euro

Transportatorul national de energie electrica Transelectrica a pus in functiune axul de 400kV Moldova, retehnologizand statiile Gutinas, Bacau Sud, Roman Nord si Suceava, printr-o investitie de aproape 24 milioane euro, a declarat marti directorul general al companiei, Adrian Baicusi, potrivit Newsin.

Lucrarile au fost efectuate de consortiul de firme format din Areva Energie Technik GmbH (Germania) si Electromontaj (Romania), iar axul a fost transformat de la o tensiune de 220kV.

Finantarea a fost asigurata in proportie de 80% de catre Banca Mondiala printr-un credit in cadrul Programului Pietei de Electricitate a Romaniei si de 20% din surse proprii Transelectrica.

Lucrarile de retehnologizare s-au realizat in patru etape si au inceput in anul 2006.

"Avantajele acestei investiti sunt finalizarea unei etape importante pentru realizarea inelului national de 400 kV al Sistemului Energetic National, (urmatoarea etapa fiind linia de 400 kV spre zona deficitara Transilvania, si anume catre statia Gadalin), ceea ce va conduce la cresterea sigurantei in alimentare a consumatorilor din partea de nord a Romaniei, iar un alt avantaj il reprezinta reducerea pierderilor la nivelul SEN pe liniile trecute de la 220 kV la 400 kV cu aproximativ 2MW, ceea ce va conduce la un beneficiu anual de aproximativ 0,24 milioane euro", potrivit reprezentantilor Transelectrica.

De asemenea, acest ax va permite interconexiunea cu Republica Moldova de 400kV, printr-o viitoare linie Suceava-Balti si, totodata, interconexiunea cu Ucraina.

Actionarul majoritar al Transelectrica este Ministerul Economiei.

Compania gestioneaza, opereaza, intretine, modernizeaza si dezvolta reteaua de transport care este formata din 78 de statii electrice de transformare, cu o capacitate de crica 35.000MVA si 8.900 km de linii electrice aeriene de 110/220kV, 400kV si 750kV, aflate in gestiunea a opt sucursale de transport.

 

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#ax, #inaugurare, #investitii, #transelectrica , #stiri Transelectrica