Analist: Pretul actiunilor Transelectrica va creste cu 100% in cativa ani

Marti, 20 Martie 2012, ora 17:58
2816 citiri
Analist: Pretul actiunilor Transelectrica va creste cu 100% in cativa ani
Un pachet de 15% din Transelectrica a fost listat saptamana trecuta

Daca Transelectrica se va eficientiza, pretul actiunilor va creste cu 50-100% in cativa ani, este de parere Marius Muresan, analist de investitii la BT Asset Management.

Un pachet de 15% din actiunile Companiei Nationale de Transport al Energiei Electrice (Transelectrica) a fost listat saptamana trecuta la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in cadrul unei oferte publice secundare. Aceasta este prima dintre cele sase companii de stat care vor ajunge anul acesta pe BVB.

"Estimam ca pretul actiunilor Transelectrica ar putea creste cu 50-100% in cativa ani, conditia fiind eficientizarea companiei", a declarat Marius Muresan, analist de investitii la BT Asset Management, pentru Business24.

La randul sau, Ionut Purica, directorul executiv al Centrului de Consultanta Energetica, nu vede niciun motiv pentru care pretul actiunilor Transelectrica sa nu evolueze, insa spune ca acest lucru va depinde foarte mult de atitudinea statului.

"Succesul listarii Transelectrica nu inseamna doar ca actiunile sa se vanda, ci pretul lor sa creasca. Acest lucru il putem cuantifica in cateva luni. Daca va creste, semnalul va fi unui pozitiv, va arata ca firmele din Romania sunt bune si ca perspectivele sunt favorabile", spune Purica.

"Este forte importanta atitudinea si declaratiile pe care statul le va face pe tema aceasta in perioada urmatoare. La nivelul statului cred ca trebuie sa existe o gandire in perspectiva listarii acestor companii, acesta trebuind sa cresca perceptia pe piata a bonitatii si profitabilitatii actiunilor", mai spune expertul in energie.

Efectul esecului

In cazul in care listarea pachetului de 15% din Transelectrica se va dovedi un esec, efectul in piata ar fi foarte puternic.

Apreciem ca impactul negativ ar fi apreciabil. Ar fi al doilea esec dupa Petrom, chiar in conditii mai favorabile pentru investitori si intr-un context pozitiv dat de apetitul pentru risc ridicat", mai spune Muresan.

De succesul Transelectrica depind restul listarilor de companii de stat.

Pana la sfarsitul lui aprilie, este programata oferta de vanzarea a inca 15% din Transgaz, companie cu un capital social de peste 117 milioane de lei. Statul detine peste 73% din pachetul de actiuni al operatorului retelei nationale de transport de gaze naturale. Transgaz a realizat in 2011 un profit net de 392 milioane de lei.

Calendarul continua cu iesirea pe bursa a Romgaz in luna iunie. Va fi scos la vanzare un pachet de 15% din actiuni, statul detinand peste 85% din aceasta companie. Romgaz a realizat anul trecut un profit net de 762 milioane de lei si are un capital social de 383 milioane de lei.

In septembrie, va fi listat la BVB un pachet de 10% din actiunile Hidroelectrica, companie evaluata la 3,49 miliarde de euro.

In octombrie, urmeaza listarea unui pachet de 10% din Nuclearelectrica, companie ce valoreaza 1,34 miliarde de euro.

Tot pentru anul acesta este programata si oferta secundara de vanzare a 9,84% din Petrom, actiune pentru care nu s-a dat inca un termen.

#transelectrica bursa, #transelectrica bvb, #pret actiune transelectrica, #piata capital, #bursa valori bucuresti , #stiri Transelectrica