Guvernul a anuntat ca incepe inspectia economico-financiara la companiile de stat, o etapa pregatitoare, inainte de privatizarea companiilor, de instaurarea unui management privat sau chiar de desfiintarea acestora, explica analistii, care le definesc prin "vector de coruptie" sau prin "gauri negre in economie".
"Este o etapa pregatitoare pentru trecerea la privatizare, la managementul privat sau la desfiintare. Inainte de a sti ce trebuie facut in functie de indicatiile pe care Fondul Monetar International le-a dat pentru rezolvarea problemelor companiilor de stat, trebuie stiuta situatia fiecareia in parte", explica Mircea Cosea, pentru Business 24.
Companiile de stat, gropi negre in economie
Analistul financiar atrage atentia ca acest lucru este necesar pentru ca unele dintre companii reprezinta "niste gropi negre pentru economie, in timp ce altele au profit si merg bine".
Mircea Cosea precizeaza ca inspectia este doar o constatare, in urma careia se vor lua deciziile necesare, de la caz la caz.
La randul sau, consultantul financiar, Ionel Blanculescu, spune ca o inspectie de acest gen poate fi facuta de un organism comun, format din Corpul de Control al Guvernului si de reprezentanti ai ministerului de Finante, pentru ca "este foarte important ca o astfel de inspectie sa fie facuta de o echipa pluridisciplinara", precizeaza fostul ministru al Controlului din guvernul Nastase, pentru Business 24.
Ionel Blanculescu mai spune ca exista, pentru fiecare agent economic, o piata in amonte si una in aval.
"Componenta in amonte inseamna furnizori, iar cea in aval inseamna clienti. Activitatea unei companii de stat este gestionata pe cele de doua componente.
O companie de stat participa la diferite licitatii si cumpara servicii industriale, bunuri si face achizitii pentru procesul de productie, pentru functionarea companiei. Aici este prima sursa de bani, foarte puternica, platita de catre companie catre acei furnizori".
Consultantul a facut distincita intre suma de furnizori si suma de metode prin care acele bunuri si servicii sunt achiztionate.
"Unele sunt achizitionate prin licitatie publica, pentru ca depasesc un anumit nivel. Altele sunt achizitionate prin oferte, pentru ca sunt sub un anumit nivel, conform ordonantei 34. Unele se ghideaza dupa aceasta ordonanta, iar altele nu."
O companie de stat, vectorul coruptiei
Fostul ministru a explicat ce problema va aparea in urma controlului si a folosit ca exemplu un milion de unitati monetare, desi subliniaza ca este vorba, in realitate, de miliarde.
"La un milion de unitati monetare, care pot insemna 5 miliarde, 7 miliarde sau 13 miliarde, la un asemenea nivel, 30% din valori sunt parazitare. Sunt sume pe care, in mod normal, companiile de stat nu ar trebui sa le plateasca, pentru produsele si serviciile cumparate. Dar fac acest lucru pentru ca sunt incluse in zona de coruptie", spune Ionel Blanculescu.
In opinia sa, companiile de stat sunt "vectorul coruptiei", pentru ca acolo sunt cei mai multi bani. In comparatie, un minister nu are sume la fel de mari de bani, dar la companiile de stat sunt si bani si clienti.
"Sa zicem ca sunt Transelectrica sau Hidroelectrica. Am produsul meu, energie, in acest caz, pe care il vand la clienti. In loc sa vand cu 30-40% mai mult, vand cu acelasi procent mai putin, tot din cauza coruptiei (vezi contractele cu "baietii destepti").
Companiile de stat, in loc sa vanda la pretul pietei sau la un pret pe care il da bursa, vand, intr-un fel sau altul, la un pret mai mic".
O companie de stat pierde cam 30% pe piata in amonte si inregistreaza pierderi la fel de mari pe piata in aval, concluzioneaza Ionel Blanculescu.
Tot timpul pierde statul
"Tot ce gestioneaza o asemenea companie are dubla pierdere. Merg chiar si la mai mult, in piata. Aceasta este esenta unui control pe cele doua componente. Un control trebuie sa mearga pe piata in amonte si sa verifice toti furnizorii si toate preturile.
De asemenea, trebuie sa verifice daca s-au respectat licitatiile si prevederile legale, in ceea ce priveste achizitia de bunuri si servicii. Apoi, trebui sa mearga pe piata in aval, unde compania, la randul ei, vinde catre clientii ei si sa faca un control financiar", spune Ionel Blanculescu.
In opinia sa, daca se va face acest lucru, se vor constata pierderile si faptul ca tot timpul pierde statul.
"Ati vazut, vindeau energie electrica cu 113 ron si pe piata era cu 160, deci exact 30%. Asta ar fi esenta, care se aplica la cifre cuprinse intre 13 si 15 miliarde de euro, respectiv suma la care se ridica piata de achizitii din Romania", mai spune consultantul financiar.
Daca la aceste cifre se adauga sumele pierdute din evaziune si frauda fiscala, ajungem la concluzia ca, in anul 2012, daca ar exista un control, probabil ca nu ar mai fi nevoie sa ne imprumutam de la banci, care "oricum nu ne mai imprumuta", spune fostul ministru al Controlului, in guvernul Nastase.
Raspunsul oficial al guvernului, in ceea ce priveste inspectia economico-financiara, arata etapele care trebuie parcurse in timpul acesteia. Cu alte cuvinte, inspectorii trebuie sa verifice masurile de realizare a veniturilor, cele de reducere a cheltuielilor si pe cele care vizeaza diminuarea arieratelor.
De asemenea, in cadrul inspectiei trebuie justificate sumele acordate de la bugetul general consolidat pentru subventionarea unor produse sau pentru sustinerea unor activitati. In plus, se verifica obligatiile catre bugetul general consolidat, cu exceptia celor fiscale, conform competentelor legale, se arata intr-un comunicat de presa al Guvernului.