Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Europa, ingrijorata de investitiile eoliene ale Romaniei

Europa, ingrijorata de investitiile eoliene ale Romaniei


In urmatoarele doua saptamani, o delegatie a Parlamentului European va sosi in Romania pentru a analiza investitiile energetice eoliene din zona Brailei, a anuntat miercuri ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely.

Potrivit specialistilor, zona de est a Romaniei, din Dobrogea pana in Moldova, este pe locul al doilea in Europa din punctul de vedere al potentialului energetic eolian.

Pe de alta parte insa, zonele avand curenti puternici de aer, favorabile investitiilor energetice, sunt preferate si de pasarile migratoare. Din acest motiv, proiectele eoliene pot periclita biodiversitatea, potrivit green report.

"Voi fi foarte ferm in ceea ce priveste respectarea regulilor Natura 2000 si a ariilor protejate. Atrag atentia tuturor investitorilor. Daca nu fac studii de impact, conform normelor UE, nu voi permite demararea investitiilor. Si studiile de impact sa fie facute ca lumea!", a cerut Borbely.

Potrivit specialistilor care participa in aceste zile la Conferinta pe tema energiilor regenerabile de la Bucuresti, investitorii din Romania sunt foarte interesati de valorificare potentialului eolian. Reprezentanta companiei Transelectrica, Daniela Bolborici, a afirmat ca "Transelectrica se confrunta cu o situatie dificila, deoarce exista o cerere foarte mare de racordari, mult mai mare decat ar suporta reteaua de transport al energiei".

Pana in prezent, in Romania exista contracte de racordare pentru 8.400 de megawati produsi in ferme eoliene, iar pentru aproape alti 8.200 de megawati s-au acordat avize de racordare.

Cele mai multe proiecte eoliene se deruleaza in Dobrogea, Braila, Galati si Ialomita (acestea reprezentand 78% din contractele actuale), in Vrancea si in Banat. Puterea instalata a fermelor eoliene, in acest moment, este de 780 megawati. (E.C.)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2090 ori