Zacamintele de hidrocarburi din M. Caspica genereaza conflicte intre Turkmenistan si Azerbaidjan

Sambata, 25 Iulie 2009, ora 13:17
1664 citiri
Zacamintele de hidrocarburi din M. Caspica genereaza conflicte intre Turkmenistan si Azerbaidjan

Turkmenistranul va da in judecata Azerbaidjanul, daca nu se va ajunge la un consens asupra a trei zacaminte de hidrocarburi disputate de la Marea Caspica, a declarat vineri presedintele turkmen Gurbanguli Berdimuhamedov, citat de postul national de televiziune, informeaza Newsin.

"Il insarcinez pe ministrul de externe, Rasid Meredov, sa contacteze experti internationali eminenti pentru a studia legalitatea pretentiilor Azerbaidjanului asupra zacamintelor disputate (...) si apoi sa supuna documentele pregatite examinarii Curtii Internationale de arbitraj", a spus presedintele turkmen.

"In pofida tuturor eforturilor partii turkmene, nu s-a ajuns la un consens asupra apartenentei zacamintelor situate in partea centrala a Caspicii, pe teritoriul disputat de Turkmenistan si Azerbaidjan", a spus el.

Berdimuhamedov a acuzat Azerbaidjanul ca a inceput unilateral explorarea a doua dintre cele trei zacaminte disputate.

Potrivit lui, zacamintele sunt situate "pe teritoriu turkmen si apartin Turkmenistanului".

Cele doua tari isi disputa zacamintele de hidrocarburi respective de mai multi ani.

Cele cinci tari riverane Marii Caspice (Azerbaidjan, Kazahstan, Turkmenistan, Rusia si Iran) nu au ajuns inca la un acord de trasare a frontierelor in Marea Caspica, dupa dezmebrarea Uniunii Sovietice in 1991.

Atat Turkmenistanul, cat si Azerbaijanul sunt potentiali furnizori de gaz pentru proiectul energetic european Nabucco, destinat sa reduca dependenta UE de Rusia si la care Romania este partener.

Turkmenistanul nu si-a luat niciun angajament in clar in privinta Nabucco, dar presedintele roman Traian Basescu, care a fost saptamana aceasta in vizita la Ashabad, se declarase optimist. Basescu exprimase de asemenea intentia Romaniei de a participa la exploatarea zacamintelor din Turkmenistan si de a furniza acestei tari echipament de extractie.

Fosta republica sovietica, Turkmenistanul se afla intre Marea Caspica, Afganistan, Iran, Kazahstan si Uzbekistan si detine unele dintre cele mai mari rezerve de gaz din lume.

Fiind foarte dependent de retelele gaz ale Rusiei, Turkmenistanul vinde marea parte a gazului sau catre Rusia, dar intre cele doua tari au aparut recent tensiuni.

La 10 iulie, presedintele Gurbanguli Berdimuhamedov a anuntat ca Turkmenistanul este dispus sa se asocieze la proiectul de gazoduct european Nabucco, concurent al gazoductului rusesc South Stream, si sa aprovizioneze conducta cu gaz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#zacaminte de hidrocarburi, #furnizori de gaz, #zacaminte, #gazoduct , #stiri Traian Basescu