Vom avea credite ieftine numai dupa ce intram in zona euro

Miercuri, 25 Martie 2009, ora 15:02
2352 citiri
Vom avea credite ieftine numai dupa ce intram in zona euro

Presedintele Traian Basescu a spus, miercuri, la intalnirea cu agricultorii, ca pana la intrarea Romaniei in zona euro nu vor fi dobanzi la credite ca pe piata din Uniunea Europeana, pentru ca bancile din Romania utilizeaza bani imprumutati de pe piata internationala.

"Putem sa ne plangem cu dobanzile oricat ne plangem, pana nu intram in zona euro, nu putem avea aceleasi dobanzi la credite ca pe piata UE, este o poveste, pentru ca bancile de la noi utilizeaza bani imprumutati de pe piata internationala.", a spus Traian Basescu, prezent la masa rotunda cu reprezentanti ascoiatiilor si federatiilor agricole. 

"Sigur, si iarasi nu vreau sa faceti vreo apreciere ca sunt un suporter al sistemului bancar strain, dar aduceti-va aminte ce am reusit sa facem cu bancile cand erau ale noastre. 100% le-am tinut din faliment in faliment si, la fiecare un an si jumatate, in anii '90, trebuia sa vina Guvernul, si o spun ca om care a fost in Guvern, sa le refinanteze, pentru ca erau devalizate, aveau 80, 90% chiar, Bancorexul la inchidere, 90% din credite neperformante, nu se mai intorceau inapoi, deci pana la urma astea-s realitatile noastre si, daca vrem sa le schimbam, nu le schimbam nici cu vorbe, nici cu altceva, decat cu actiune eficienta", a mai adaugat el.

Afirmatia sa a venit in contextul in care producatorii agricoli s-au plans de dobanzile mari practicate de banci pentru credite si pentru faptul ca nu exista, in Romnia, o banca specializata in acordarea de credite pentru agricultura.

"Trebuie sa va spun, in acelasi timp, ca atunci cand vorbesti de performanta, vorbesti si de obligatia unuia de a asigura conditii, si acesta este Guvernul, dar trebuie si productivitate. Cuvantul asta l-am cam uitat, da? Si in economie, si peste tot, nu numai in agricultura, peste tot, am uitat cuvantul productivitate, care este cheia stabilitatii economice. Economia nu este pentru asistenta sociala, penstru asistenta sociala este Ministerul Muncii, deci neaparat trebuie sa privim spre acest element fundamental, sunt convins ca cei care au succes cu productia integrata privesc in primul rand la productivitate", le-a mai spus Basescu agricultorilor.

Presedintele a aratat ca statul, pentru a fi stimulat sa finanteze un domeniu, ar trebui "daca ar fi un stat logic, cu un Guvern logic, sa bage bani acolo unde, dupa ce-i baga, iese plus un leu, dar fereasca Dumnezeu sa bage bani si sa iasa minus 10, ca nu are nicio justificare". "Deci trebuie sa gandim de pe alte pozitii si eu sa ma eficientizez ca sector agricol si sa spun: "Da, drag Guvern, uite ce fac eu, si in conditiile astea esti de acord cu mine ca sunt performant?", "Da!","Atunci, ajuta-ma cu bani pentru ca asta e specificul agriculturii", a continuat seful statului argumentatia.

Basescu a spus ca nu se poate ca agricultura sa ramana intr-o zona nereformata si in acelasi timp sa solicite bani din partea Guvernului. Seful statului a dat ca exemplu fondurile de la Banca Mondiala pentru refacerea sistemelor de irigatii, aratand ca din cele 90 de milioane de euro puse la dispozitie, in cinci ani au fost cheltuite doar 10 milioane.

#Basescu, #credite, #banci straine, #zona euro, #fonduri structurale, #euro , #stiri Traian Basescu