Videanu: South Stream va trece prin Romania

Duminica, 29 Noiembrie 2009, ora 23:42
1618 citiri
Videanu: South Stream va trece prin Romania

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat duminica seara la Realitatea TV ca proiectul energetic South Stream ar urma sa treaca prin Romania, aceasta fiind varianta cea mai fezabila.

Videanu a afirmat intr-o emisiune la Realitatea TV ca "toate culoarele energetice de care UE este interesata trec prin Marea Neagra, aducand resursele energetice din Caspica si ducandu-le catre UE", in contextul unei discutii despre importanta strategica a Marii Negre si promovarea acesteia de catre presedintele Traian Basescu.

Videanu a fost contrazis de unul dintre invitati, care a precizat ca "South Stream ocoleste Romania".

"Niciunul, nici South Stream-ul. Uitati, eu va dau aceasta informatie, nici South Stream-ul. South Stream-ul este si el un proiect in care cea mai fezabila varianta trece prin Romania", a replicat Videanu.

South Stream este in concurenta cu Nabucco, un proiect de gazoduct european cu o lungime de 3.300 de kilometri, care are ca scop sa alimenteze UE cu gaz din regiunea caspica, ocolind Rusia.

Potrivit proiectului initial, South Stream urmeaza sa treaca pe sub Marea Neagra, legand Rusia de Bulgaria, de unde se va imparti in doua, o parte indreptandu-se spre Serbia si Austria, cealalta spre Grecia si Italia.

O ramificatie a gazoductului din sectorul maritim ar putea fi construita spre Romania in cadrul proiectului de gazoduct South Stream
, a declarat la inceputul luni octombrie seful companiei ruse Gazprom, Aleksei Miller, potrivit RIA Novosti.

"Colegii nostri romani si-au exprimat interesul de cooperare cu Gazprom. In etapa actuala nu este vorba de instalarea gazoductului de tranzit pe teritoriul sau, ci de posibilitatea constructiei unei ramificatii de gazoduct spre Romania", declara in octombrie seful Gazprom la Congresul energetic mondial din capitala Argentinei, Buenos Aries.

La 15 mai, la Soci, Gazprom a semnat un pachet de documente privind realizarea proiectului gazoductului South Stream cu companiile energetice din Bulgaria, Serbia si Grecia, iar cu compania italiana Eni a fost semnat un acord suplimentar la Memorandumul de intelegere mutuala, referitoar la urmatorii pasi de realizare a proiectului.

In septembrie, a aparut informatia ca acestui proiect i s-ar putea alatura si Franta, prin compania Electricite de France (EdF).

Rusia a facut la jumatatea lunii noiembrie un pas inainte in proiectul gazoductului sau South Stream, concurent al proiectului Nabucco sustinut de Uniunea Europeana, semnand un acord cu Slovenia, a cincea dintre tarile europene de neocolit pentru Moscova, potrivit AFP.

#south stream, #videanu, #gazoduct , #stiri Traian Basescu