UE indeamna Romania sa continue reforma, in pofida crizei

Miercuri, 31 Ianuarie 2007, ora 07:36
1029 citiri

Comisia Europeana a indemnat marti Romania sa continue reformele economice si judiciare in pofida turbulentelor politice din cel mai nou stat membru al UE, minimalizand discutiile despre o criza.

Presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso l-a indemnat pe presedintele Traian Basescu sa exercite in continuare presiuni pentru adoptarea legii de constituire a unei agentii de integritate care sa combata coruptia si sa intareasca abilitatea statului nou-aderat de la Marea Neagra de a absorbi asistenta masiva din partea UE. "Am vorbit in special despre necesitatea continuarii pe calea reformei si de asemenea despre faptul ca Romania trebuie sa-si amelioreze capacitatea de absorbtie pentru a beneficia deplin de pe urma sprijinului financiar al UE", a spus Barroso la conferinta de presa ce a urmat dupa discutiile cu Basescu.

El a evidentiat ca pana acum nu au existat perturbari in relatiile dintre Bruxelles si autoritatile romane si a adaugat: "Nu vreau sa stabilesc nici un fel de legatura intre actuala situatie politica interna din Romania si indeplinirea obligatiilor lor fata de UE".

Romania a plonjat intr-o criza guvernamentala la mai putin de o luna de la aderarea la blocul celor 27 de natiuni, iar analistii spun ca aceasta ameninta sperantele tarii de a profita rapid de beneficiile aderarii. Disputa opune Partidul Democrat al lui Basescu Partidului Liberal al premierului Calin Tariceanu, care guverneaza in cadrul unei coalitii dar sunt pe pozitii diametral opuse in privinta politicii si functiilor.

Barroso a bagatelizat cearta, remarcand ca mai multe state membre "vechi" ale UE sunt obisnuite cu crize guvernamentale prelungite si deseori nu au guvern mai multe luni dupa alegeri, astfel ca nu exista motiv ca nou-venitii sa fie considerati ceva iesit din comun.

Basescu s-a angajat ca Romania isi va indeplini toate obligatiile fata de UE si va institui agentia de integritate conform promisiunilor. "Sunt sigur ca la Bruxelles stiti ca exista o deosebire intre o disputa politica si o criza politica. Si nu putem vorbi de o criza politica la Bucuresti, cat timp avem un guvern", a spus el.

Rador