Turcia sustine proiectele energetice de care este interesata si Romania

Vineri, 07 Octombrie 2011, ora 19:25
1389 citiri
Turcia sustine proiectele energetice de care este interesata si Romania

Turcia sustine in continuare proiectele energetice in legatura cu care tara noastra si-a manifestat interesul, l-a asigurat vineri pe vicepresedintele Senatului, Cristian Diaconescu, seful delegatiei turce la Adunarea Parlamentara a NATO, Ali Riza Alaboyun. 

La randul sau, Cristian Diaconescu a salutat rolul Turciei in sustinerea proiectelor care vizeaza construirea de noi coridoare energetice, relateaza NewsIn.

Vicepresedintele Senatului Romaniei, Cristian Diaconescu, s-a intalnit vineri dupa-amiaza cu delegatia Turciei la Adunarea Parlamentara NATO, care se desfasoara la Bucuresti, in perioada 7 - 10 octombrie 2011.

Cu Turcia, tara care capata o voce tot mai importanta in regiune in contextul "primaverii arabe", Romania are multe interese comune, inclusiv in privinta unor proiecte energetice si in apararea antiracheta.

Ankara a acceptat sa gazduiasca pe teritoriul sau un radar din cadrul scutului american antiracheta in aceeasi zi in care SUA si Romania semnau la Washington acordul pentru amplasarea interceptorilor la Deveselu.

Romania a propus Ankarei incheierea unui parteneriat strategic, care s-ar putea materializa, potrivit partii turce, odata cu o preconizata vizita a presedintelui Traian Basescu la Ankara.

Vicepresedintele Senatului, Cristian Diaconescu, a subliniat, vineri, la intalnirea cu delegatia turca, importanta Parteneriatului Strategic in zona Marii Negre, parteneriat pe care atat Romania, cat si Turcia il considera esential in mentinerea echilibrului si securitatii din zona noastra.

De asemenea, Cristian Diaconescu a amintit, in cadrul intalnirii, elementele de parteneriat comun la care cele doua state au un rol esential, anume scutul antiracheta.

Oficialul roman a dat asigurari ca Romania sustine in continuare Turcia in procesul de aderare la Uniunea Europeana, confirmand astfel ca tara noastra ramane un partener de nadejde al Turciei in Europa.

La randul sau, Ali Riza Alaboyun, seful delegatiei turce, a confirmat excelentele relatii parlamentare bilaterale si a asigurat partea romana ca Turcia sustine in continuare proiectele energetice in legatura cu care tara noastra si-a manifestat interesul, informeaza un comunicat de la biroul vicepresedintelui Senatului.

De asemenea, oaspetii turci si-au reiterat disponibilitatea de cooperare si implicarea totala in proiectele de securitate din regiunea Marii Negre.

In ceea ce priveste discriminarea la nivel european, conducatorul delegatiei, Ali Riza Alaboyun, a sustinut faptul ca aceasta ar putea fi abordata ca o problema comuna a Turciei si Romaniei in spatiul comunitar.

Turcia are dubii in privinta demararii cablului submarin Constanta-Istanbul, au declarat la inceputul lunii trecute, pentru NewsIn, surse apropiate proiectului, care au aratat ca dificultatile cu partea turca pe aceasta tema persista, in pofida faptului ca studiul de fezabilitate a fost finalizat.

"Proiectul este de importanta strategica nu numai pentru Romania, ci si pentru Turcia. Este in interesul Turciei sa fie cat mai interconectata la sistemele UE si interconexiunea Constanta-Istanbul are tocmai acest rol, de a lega si mai puternic Turcia la Europa.

Studiul de fezabilitate a fost finalizat, dar exista unele dificultati. Nu intelegem daca sunt de comunicare, de intelegere cu partea turca.

Practic, cred ca in perioada urmatoare va fi necesar sa intelegem mai bine de ce partea turca, care este principalul beneficiar al acestui cablu, are dubii privind proiectul", au afirmat sursele mentionate. Potrivit acelorasi surse, se va putea trece la etapele urmatoare in acest proiect in momentul in care partea turca accepta studiul de fezabilitate.

Ulterior, directorul general al Transelectrica, Horia Hahaianu, a declarat ca se va deplasa in cursul lunii (septembrie - n.r.) in Turcia ca sa discute cu conducerea companiei omoloage TEIAS, pentru a stabili daca turcii mai sunt interesati de constructia cablului electric submarin intre Constanta si Istanbul.

"Studiul de fezabilitate pentru acest proiect este deja facut. Problema a fost ca la turci au avut loc alegeri acum doua luni si s-au schimbat conducerile peste tot", a declarat directorul general al transportatorului national de electricitate.

Pe de alta parte, Financial Times a scris recent ca British Petroleum intentioneaza sa construiasca un gazoduct cu lungimea de 1.300 de kilometri, ce ar urma sa aduca gaz din Azerbaidjan in Europa, via Bulgaria si Romania.

Proiectul este un concurent nou in cursa de constructie a unei rute de livrare a gazului din zona caspica in Europa, ce vizeaza reducerea dependentei de gazul rus, scria Financial Times.

Vicepresedintele Senatului, Cristian Diaconescu, a fost la sfarsitul lunii trecute in vizita in SUA si a spus ca partenerii americani indeamna Romania sa se "gandeasca" si la alte rute energetice decat proiectul Nabucco si ca in discutiile pe care le-a avut in SUA i-a fost evocat gazoductul pe care urmeaza sa-l construiasca British Petroleum. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#investitii turcia, #turcia nato, #turcia parteneriat romania , #stiri Traian Basescu