Turcia e impotriva intrarii grupului francez GDF in proiectul Nabucco

Miercuri, 06 Februarie 2008, ora 12:00
1159 citiri
Turcia e impotriva intrarii grupului francez GDF in proiectul Nabucco

Turcia se opune intrarii companiei energetice franceze Gaz de France in proiectul de gazoduct Nabucco, din cauza pozitiei Frantei privind acuzatiile de genocid impotriva populatiei armene si intentia Turciei de a adera la UE, a declarat miercuri un inalt responsabil turc, citat de Reuters.

Comentariile acestuia, ce reitereaza vechea pozitie a Turciei, vin la putin timp dupa de presedintele Romaniei, Traian Basescu, si firma energetica ungara MOL si-au exprimat sprijinul pentru primirea grupului GDF in proiectul de gazoduct Nabucco, menit a transporta gaze naturale din Marea Caspica spre Europa.

Gazoductul, cu o valoare de 5 miliarde de euro (7,4 miliarde de dolari) este menit a traversa Turcia si Balcanii catre Austria, reprezentand unul dintre pilonii strategiei energetice a Uniunii Europene, menite a reduce dependenta de importurile din Rusia. Se preconizeaza ca proiectul va fi finalizat in 2012.

Responsabilul turc, care a preferat anonimatul, a declarat ca in conditii normale Turcia ar primi fara probleme grupul GDF ca partener in cadrul acestui proiect, avand in vedere experienta si succesul acestuia in sectorul energetic.

"Turcia evita sa foloseasca energia drept instrument politic, nu are astfel de obiective", a declarat acesta. "insa Franta a adoptat pozitii inacceptabile cu privire la incidentele din anul 1915, care ar trebui sa fie lasate in seama istoricilor, si la Uniunea Europeana, precum si la alte proiecte comune", a adaugat acesta.

Ankara declarase deja ca se opune implicarii grupului GDF in proiectul Nabucco din cauza aprobarii de catre Franta a unei legi ce incrimineaza din punct de vedere penal negarea asa-numitului genocid al armenilor, cauzat de turcii otomani in perioada 1915-1916.

Ankara neaga ca aceste crime au fost un genocid. Turcia este, de asemenea, deranjata de opozitia presedintelui francez Nicolas Sarkozy la incercarile Ankarei de integrare in Uniunea Europeana (UE). Sarkozy sustine ca UE nu poate asimila Turcia, o tara musulmana relativ saraca cu 70 milioane locuitori, si crede ca Bruxelles-ul ar trebui sa negocieze un "parteneriat privilegiat".

Consortiul Nabucco este detinut in mod egal de companiile de petrol si de gaze naturale din statele de tranzit: OMV din Austria, MOL din Ungaria, Transgaz din Romania, Bulgargaz din Bulgaria si Botas din Turcia.

Consortiul Nabucco a confirmat miercuri ca firma energetica germana RWE se va alatura proiectului. Ministerul Energiei din Turcia a transmis ca sase parteneri sunt suficienti pentru derularea proiectului, insa un al saptelea partener, dintr-o tara producatoare de gaze naturale, ar putea fi inclus.