Traian Basescu: Tara este mult mai greu de condus decat o nava unde nu este opozitie

Vineri, 16 August 2013, ora 10:45
1210 citiri
Traian Basescu: Tara este mult mai greu de condus decat o nava unde nu este opozitie
Sursa foto: Stirileprotv.ro

Presedintele Traian Basescu a afirmat vineri, la Constanta, ca tara este mult mai greu de condus decat un vapor la bordul caruia nu exista opozitie.

"Tara este mult mai greu de condus. (...) Sa va spuna ei, ca sunt comandanti, la bordul navei comandantul nu prea are opozitie", a spus seful statului inainte de a sustine testarea pe un simulator de navigatie la Centrul Roman pentru Pregatirea si Perfectionarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV), in cadrul cursului pentru reconfirmarea brevetului de comandant.

Traian Basescu a venit imbracat in tinuta de ofiter de marina si a declarat ca are anumite emotii la examen, dar ca se asteapta ca simulatorul sa-l puna in situatii care ii sunt familiare.

"Sunt la centrul Marinei Civile si vin la un examen, doar nu o sa vin imbracat in blugi. Aici sunt numai comandanti, mecanici sefi. (...) Nu exista examen la care sa nu ai emotii, chiar si dupa atatia ani. Si, am o problema de care ei stiu. Este prima data de cand m-am dat jos de pe nava de cand am intrerupt valabilitatea brevetului de comandant. Adica, anul trecut in august mi-a expirat dreptul de a ma urca pe o nava in functia de comandant, pentru ca am fost ocupat cu suspendarea. (...) Ma astept la situatii de navigatie care imi sunt familiare. Sunt scenarii foarte apropiate de realitate pentru ca se bazeaza pe harti reale", a spus Basescu.

Luni, presedintele Traian Basescu a inceput la CERONAV cursul de reconfirmare a brevetului de comandant de nava.

Fara reinnoirea brevetului de comandant, seful statului nu s-ar mai putea afla la comanda unui vapor. Totodata, pentru a putea naviga, Traian Basescu trebuie sa faca si cursuri IMO, de perfectionare.

Potrivit directorului CERONAV, Ovidiu Cupsa, presedintele a solicitat un program personal de urgenta pentru cursurile de reconfirmare a brevetului, platind 2.300 de lei fata de tariful obisnuit de 1.500 de lei, un instructor al centrului de pregatire deplasandu-se la vila de protocol de la Neptun.

Reconfirmarea brevetului de comandant de nava se face o data la cinci ani, iar seful statului a urmat ultimele cursuri de pregatire si perfectionare in anul 2007.

#Basescu comandant nava, #cursuri Basescu capitan vapor, #Basescu Presedinte Romania , #stiri Traian Basescu