Traian Basescu: Romania va fi o ''surpriza agreabila'' pentru UE

Luni, 13 Noiembrie 2006, ora 06:33
975 citiri

Romania, care se va alatura Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2007, va fi o "surpriza agreabila" pentru Europa, a declarat presedintele Basescu intr-un interviu pentru AFP, incercand sa risipeasca temerile tarilor UE cu privire la un exod al muncitorilor romani."Romania va reprezenta o surpriza placuta pentru Uniunea Europeana, tinand cont de formidabilul sau potential de dezvoltare", a declarat Basescu la o intilnire cu presa straina.

El a precizat ca Romania a inregistrat o crestere economica medie de 5,5 pana la 6 la suta in ultimii cinci ani si intentioneaza sa incheie anul 2006 cu o crestere a Produsului Intern Brut (PIB) de 7,2 la suta. In plus, investitiile straine nu au incetat sa creasca, ajungand de la 5,4 miliarde de euro in 2005 la 7 miliarde de euro in primele zece luni ale anului 2006, a argumentat Basescu.

"In 2007, ne asteptam ca investitiile straine sa depaseasca 10 miliarde", a mai spus presedintele, citand un studiu al Bancii Mondiale, care indica o "remarcabila ameliorare a climatului de afaceri".

"Cu cei 22 de milioane de locuitori ai sai, Romania va reprezenta cea de-a saptea piata a UE, bucurandu-se de o mana de lucru calificata", a subliniat presedintele.

Desi coruptia reprezinta in continuare un obstacol pentru infuzia de capital strain, asa cum indica si ultimul raport al Transparency International, potrivit sefului statului, "au fost facute numeroase progrese" in lupta impotriva acestui flagel. "Ne debarasam cu greu de eticheta" de tara corupta, a recunoscut, cu regret, presedintele Basescu, noteaza AFP.

Aflat in urma in raport cu alte tari din regiune in ceea ce priveste infrastructurile, Bucurestiul mizeaza, pe de alta parte, sa profite de nivelul redus de indatorare pentru a se imprumuta la Banca Europeana de Investitii (BEI) si de la Banca Mondiala pentru a lansa mari proiecte de dezvoltare.

"Avem sansa uriasa de a ne putea moderniza infrastructurile fara a afecta bugetul statului, contractand credite la dobanzi atractive", a subliniat presedintele, care a reamintit ca Romania urmeaza sa beneficieze intre 2007 si 2013 de 32 de miliarde de euro din partea UE.

In pofida cifrelor incurajatoare inregistrate de economie, o mare parte a populatiei din Romania "inca intampina dificultati pentru a iesi din saracie", a recunoscut totusi Basescu. "Clasa mijlocie nu este suficient de puternica pentru a deveni motorul societatii", a explicat seful statului.

Insa avantul luat de economie, in special cresterea cu aproape 20 la suta a sectorului constructiilor si al lucrarilor publice in cursul primului semestru al anului, a generat o situatie paradoxala, Romania confruntandu-se cu o "penurie de forta de munca", a subliniat Basescu.

"In anumite sectoare, intre care constructiile si cel informatic, asistam la o rasturnare a tendintei, o parte dintre romanii care au emigrat se intorc acasa considerand ca-si pot castiga mai bine traiul in Romania", a afirmat seful statului.

In acest context, le a criticat decizia "discriminatorie" a Marii Britanii si Irlandei de a impune restrictii pe pietele lor de munca pentru cetatenii romani si bulgari. "Nu avem nimic de reprosat tarilor din UE care aplica romanilor acelasi tratament pe care l-au aplicat celor zece tari care au intrat in Uniunea Europeana in 2004", a precizat Basescu. "Insa in ceea ce priveste Marea Britanie si Irlanda, ele ne impun un tratament diferit, discriminatoriu, credem ca nu este corect", a spus Basescu.

In conditiile in care Bucurestiul face parte, alaturi de Marea Britanie, din coalitia din Irak, cu un contingent de 608 miliari, Basescu a comentat ironic pozitia Londrei: "Nu i-am vazut pe britanici impunand restrictii trupelor romanesti desfasurate in Irak".

NewsIn