Traian Basescu: Marea problema a Romaniei - lipsa locurilor de munca

Miercuri, 30 Aprilie 2014, ora 15:25
2059 citiri
Traian Basescu: Marea problema a Romaniei - lipsa locurilor de munca

Marea problema a Romaniei este lipsa locurilor de munca, a declarat, miercuri, la Roman, presedintele Traian Basescu.

Seful statului a participat la inaugurarea fabricii de perne pentru airbaguri, o investitie a companiei americane TRW.

"Vreau sa stiti ca nu candidez, nu sunt in campanie. Motivul pentru care am venit este ca fabrica dumneavoastra este model pentru ceea ce trebuie Romaniei. Multumesc si dumneavoastra si vicepresedintelui TRW, care a decis sa-si extinda afacerile in Romania. Deschiderea primariei a facut ca investitia sa aiba loc aici. Marea problema a Romaniei este lipsa locurilor de munca. La nivel national, nu avem un somaj foarte mare comparativ cu alte tari din Uniunea Europeana. Avem 7,3 - 7,4 la suta somaj, dar in randurile tinerilor este 24 la suta, Deci cei care contribuie cel mai mult la somaj, in ghilimele, sunt tinerii. Termina scolile si nu au o solutie, Aceasta investitie si-a atins obiectivul, media de varsta din fabrica este foarte mica', a declarat presedintele Traian Basescu.

Circa 770 de milioane de euro au fost puse la dispozitie investitorilor

Presedintele a adaugat ca guvernele din perioada 2008-2011 au pus la dispozitia investitorilor circa 770 de milioane de euro prin schemele de ajutor.

"De obicei spunem lucruri rele despre guverne, de asta sunt guverne sa fie tocate. Dar investitia de aici este efect al unor politici din 2008 - 2011, prin schemele de ajutor. Din 13,5 milioane de dolari investite pana in 2016, 4,7 milioane euro sunt bani de la statul roman, nu pentru ca statul roman face cadouri sau este afacerist. Dar acei bani vor genera 28 milioane de euro la bugetul de stat din care 10,5 milioane doar la bugetul de pensii, prin CAS pe salarii. Aceasta schema de ajutor nu este dedicata acestei fabrici", a spus Traian Basescu.

Din 2008 si pana in 2013, guvernele Romaniei au pus la dispozitie ajutoare de stat de 770 milioane de euro din totalul unor investitii de 3,1 miliarde de euro.

"Asta a creat conditiile de crestere a exporturilor inclusiv in perioada de criza. Din cei 770 milioane de euro ajutoare de stat date investitorilor romani si straini, s-au platit doar 320 de milioane de euro, ceea ce inseamna ca investitiile nu sunt terminate, iar potentialul industrial al Romaniei este in crestere. Prin neplata integrala a ajutoarelor de stat pe care Guvernul le-a aprobat, exista resursa ca investitiile sa creasca si sa se creeze locuri de munca", completeaza Traian Basescu

El a subliniat ca principalul mesaj pe care vrea sa il transmita investitorilor este ca pot avea incredere in Romania.

Presedintele a adaugat ca in mod cert se vor crea noi locuri de munca, 'si usor usor, dupa aceasta criza naprasnica din 2009 - 2011, economia Romaniei va fi tot mai competitiva'.

"Productia de aici va fi exportata in procent de 95 la suta si oameni modesti sau cu foarte multi bani vor avea viata aparata de munca dumneavoastra. Succes si va asigur ca, si dupa ce termin mandatul, voi privi cu atentie la aceasta fabrica. Va doresc sa fiti o familie tanara, sanatoasa, performanta si care sa se bucure de locul in care munceste", a precizat Traian Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#locuri munca romania, #investitori romania, #economie romania , #stiri Traian Basescu