Traian Basescu: "Democratia nu poate exista decat cu UE si NATO"

Miercuri, 27 Decembrie 2006, ora 09:16
789 citiri

Un interviu acordat de Presedintele Romaniei, Traian Basescu, cotidianului "Le Monde".

Reporter: Ce asteapta Romania de la Uniunea Europeana si ce poate oferi aceasta tara Europei?
Traian Basescu: Prin revolutia sa din 1989, Romania a decis sa se reintegreze in familia democratica. Prezenta sa in aceasta familie este garantata de singura institutie in stare sa faca acest lucru: Uniunea Europeana. Credeti ca se poate construi un stat democratic in afara UE? Noi suntem dintotdeauna inconjurati de marile puteri din bazinul Marii Negre si am invatat ca democratia nu poate exista decat in interiorul unor mari ansambluri ca UE si NATO.

Romania intra pe o piata de 450 de milioane de consumatori unde competitia este motorul evolutiei si intr-un sistem social al carui standard este deosebit de ridicat. Intre 2007 si 2013, Bucurestiul va primi de la Bruxelles fonduri de 32 de miliarde de euro, carora li se va adauga aceeasi suma din propriul nostru buget.

In sapte ani, vom consacra peste 60 de miliarde de euro investitiilor pentru dezvoltare, care se vor traduce prin autostrazi, masuri de protectie a mediului, dezvoltare rurala si turism. Trei miliarde de euro din aceste fonduri europene vor fi afectate resurselor umane. Pe scurt, UE ne ofera dezvoltarea cu D mare. Iar noi oferim UE o piata de 22 de milioane de consumatori, o mana de lucru rezonabil calificata si capacitatea noastra de a inova. Integrarea Romaniei va permite cresterea nivelului de securitate al UE.

Reporter: Presa europeana s-a facut adesea ecoul unei neincrederi a opiniei publice fata de aderarea Romaniei. Cum explicati acest lucru?
Traian Basescu: Eu cred ca perceptia negativa asupra Romaniei este justificata si suntem in parte responsabili pentru aceasta. De la caderea regimului comunist, Romania nu a pus niciodata in discutie inaintarea ei spre Vest, dar aceasta tara a cunoscut in acelasi timp o serie de regresii. Viteza cu care am evoluat a fost adesea prea inceata fata de asteptarile occidentalilor. Este motivul pentru care aderarea noastra la UE a fost amanata cu doi ani fata de celelalte zece noi tari membre.

Reporter: Romania este gata sa-si asume costurile financiare ale aderarii si impactul ei social?
Traian Basescu: Romanii sunt mai bine pregatiti sa suporte impactul social al integrarii sociale in UE decat populatia celor zece tari intrate in 2004. Nici un politician roman nu a prezentat aderarea ca pe un miracol care va rezolva toate problemele noastre si va face din noi un popor prosper de la o zi la alta. De cand am fost ales presedinte (in decembrie 20O4), am insistat neincetat asupra dificultatilor din primii doi ani care vor urma aderarii, cand economia si societatea romaneasca vor intra in competitie cu ceilalti 25 de membri.

Performantele noastre nu ne vor face sa evitam inchiderea unui anumit numar de intreprinderi si generarea somajului. Numai in industria alimentara, mai multe sute de societati care nu respecta normele europene va trebui sa isi inchida portile. Noi le-am avertizat. Cu toate acestea, romanii sunt mai bine pregatiti psihologic sa intre in UE pentru ca nu s-a facut demagogie pe acest subiect. Noi stim ca UE nu va dubla salariile noastre la 1 ianuarie 2007 si ca va trebui sa fim foarte performanti pentru a evita un somaj in masa. Marturisesc ca sunt putin ingrijorat, dar cred ca suntem gata ca intalnirea noastra cu piata europeana sa nu lase amintiri neplacute nimanui.

Reporter: Multi intreprinzatori vorbesc despre o penurie de mana de lucru. Cum se va rezolva aceasta problema?
Traian Basescu: Romania cunoste o criza a mainii de lucru. Pentru moment, nu avem in vedere sa deschidem portile pietei muncii de la noi catre cetatenii altor tari decat cele din UE. Intr-o prima etapa, vom facilita accesul pe piata muncii populatiei din tarile vecine unde traiesc comunitati de romani destul de importante: Moldova, Ucraina si Serbia. Totodata, principalul nostru obiectiv este sa facem astfel incat sa se intoarca romanii plecati sa munceasca in UE. In constructii, intreprinzatorii au fost obligati sa creasca salariile mult peste medie pentru ca muncitorii au migrat spre Italia, Spania, Franta si Germania. Azi, nivelul salariilor in Romania ii indeamna sa se intoarca. Acelasi fenomen se produce in industria informaticii care a suferit un exod de specialisti. Ei incep sa revina pentru ca multinationalele si societatile romane puternice le ofera salarii comparabile cu cele care le sunt oferite in UE.

Reporter: Dupa aderare, unele state au inregistrat o respingere a proiectului european care s-a tradus prin puseuri nationaliste si uneori extremiste. Cum va reactiona Romania?
Traian Basescu: Romania are o cultura europeana. Si la noi, prezenta unor partide extremiste este o constanta a esichierului politic dupa caderea regimului comunist. Ne vom integra in UE cu aceasta caracteristica politica care se regaseste si in alte tari europene. Pe de o parte, aceasta este o problema, pe de alta, nu suntem prea ingrijorati pentru ca aceste partide nu ating procentaje alarmante. Nici un partid democratic nu va participa la guvernare cu aceste formatiuni. Desigur, extremismul este o realitate inacceptabila din punct de vedere teoretic. Dar noi am invatat sa traim cu acest fenomen care este provocat de saracie, de frustrare si incapacitatea unei parti a populatiei europene de a se adapta la Europa.

Reporter: Ati afirmat la inceputul mandatului dumneavoastra ca veti privilegia o axa Washington-Londra-Bucuresti. Acest lucru a provocat nemultumirea unor tari europene.
Traian Basescu: Romania este un stat independent si suveran ca si celelalte state europene. Daca interesele noastre converg cu cele ale altor state, care este problema? Nu ne este rusine ca abordarea noastra a energiei in bazinul Marii Negre este apropiata de cea a administratiei americane. Eu nu construiesc politica externa a Romaniei in functie de interesele unora si altora, ci in functie de interesul national al Romaniei. Daca alte state impartasesc punctele noastre de vedere, ele sunt partenerele noatre.

Reporter: Ati spus ca visul dumneavoastra este de a face din Marea Neagra o "Mediterana a Estului". Nu este prea ambitios?
Traian Basescu: Marea Neagra este o zona tulbure. Ea adaposteste trei tipuri de trafic: traficul de droguri din tarile asiatice pana in Europa Occidentala, traficul de persoane din fostul spatiu sovietic spre UE si traficul de arme. In plus, atentie, aceasta zona de insecuritate va deveni in 2007 frontiera de est a UE si a NATO. Romania nu va putea rezolva singura toate conflictele inghetate in Osetia de Sud, in Abhazia, in Transnistria si in Nagorno Karabah. Aceste conflicte pot fi reaprinse in orice clipa si reprezinta un pericol major pentru stabilitatea Europei.

Numai o vointa politica comuna a UE, a Statelor Unite, a Rusiei si a Turciei ar putea rezolva aceasta problema. Noi nu facem decat sa atragem atentia asupra urgentei de a calma aceste focare de conflict. Marea Neagra este un mozaic de culturi compuse din crestini, ortodocsi si catolici, si musulmani. Daca noi nu reusim sa comunicam intre noi, aceasta zona va ramane un focar de insecuritate pentru toata Europa. Romania nu este ostila nici unei tari si chiar daca cutare sau cutare capitala se supara, noi vom continua sa pledam pentru securitate si democratie in Bazinul Marii Negre.

Sursa: Rador