Traian Basescu: criza cere masuri indraznete

Luni, 22 August 2011, ora 21:11
1753 citiri
Traian Basescu: criza cere masuri indraznete

E un moment de criza economica, iar in situatii de criza trebuie luate masuri indraznete, a declarat Presedintele Romaniei, care sustine ca Statele Unite ale Europei trebuie create in cel mult doi-trei ani.

Statele Unite ale Europei nu ar fi o solutie noua ci o solutie care a mai fost dezbatuta, iar Churchill este ultimul dintre cei care au propus-o, a declarat Traian Basescu intr-un interviu acordat Televiziunii Romane.

Acesta a declarat, in direct la TVR, ca toate statele UE au facut cedari masive de suveranitate cand s-a infiintat serviciul extern al UE. In aceeasi idee, Basescu abordeaza problema pactului de stabilitate prin care ne obligam la anumite repere in bugetele nationale, dar si a sancitunilor aplicate de CE pentru cei care nu respecta normele.

In plus acesta a mentionat problema cresterii fondului european de stabilitate financiara.

"Grecia a tras de doua ori din acest fond, Irlanda si Portugalia la fel. Se pune problema maririi lui. Accesarea banilor se face in conditii stricte de respectare a canoanelor financiare. Deja nu mai faci ce vrei", a declarat Basescu.

Un alt exemplu prezentat de seful statului este pactul pentu euro, o solutie la care au aderat toate statele din zona euro, dar si din afara, printre care si Romania. "Suntem obligati sa ne asezam cheltuielile pana in 2020 pe niste fire pe care trebuie sa ne asezam, daca nu, tara este penalizata".

Ne mentinem obiectivul de a adera la euro in 2015, a declarat Basescu.

"Este clar ca un guvern al zonei euro va avea ca obiective in primul rand politicile monetare, gestionate de BCE, dar si politicile fiscale ale unui stat, care era un element de suveranitate. Avem o politica monetara unica la nivelul zonei euro, dar fiecare tara o politica fiscala. Au intrat realitatile economice in coliziune, e nevoie de o politica fiscala care sa acompanieze aceasta politica monetara", a declarat Traian Basescu.

Presedintele Romaniei nu este convins ca societatea romaneasca va adopta politica fiscala, dar o gaseste drept o solutie reala si recunoaste ca decizia nu poate fi luata decat printr-un referendum.

Basescu crede ca Germania, Franta, Italia, Spania vad crearea SUE ca o solutie pentru Europa. "Probabil ca politicienii ar duce-o la fel de bine si intr-o Europa unita si intr-o Europa individualizata. Obligatia lor este insa sa garanteze sanse pentru popoarele pe care pretind ca le servesc",a  declarat acesta.

In plus, presedintele sustine ca nu are convinge ca generatia de astazi de politicieni poate sa convinga popoarele ca SUE nu le afecteaza cultura, traditiiile si nici personalitatea fiecarui popor.

Decizia de a infiinta Statele Unite ale Europei trebuie luata in maximum doi-trei ani, mai incolo s-ar putea sa fie prea tarziu, pentru ca implementarea acestei decizii necesita timp, declara Basescu, afirmand ca sustine aceasta decizie.

Parteneriatul cu SUA ramane valabil, avem si acorduri bilaterale, spune Presedintele, care subliniaza insa ca Europa are nevoie de o solutie pe care oamenii politici trebuie sa aiba curajul sa o implementeze.

Traian Basescu sustine ca toate aceste lucruri reprezinta o analiza facuta la nivelul presedintiei si ca ce se va intampla mai departe nu depinde de Romania. "Noi putem fi doar o parte, responsabilitatea este a Germaniei si a Frantei in primul rand", a declarat Presedintele Romaniei la TVR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#basescu, #declaratii basescu tvr, #statele unite ale europei, #traian basescu, #tvr , #stiri Traian Basescu