Traian Basescu: ''Cautam urgent mana de lucru''

Miercuri, 03 Ianuarie 2007, ora 09:04
866 citiri

La 1 ianuarie, 22 de milioane de romani vor deveni cetateni ai UE. Aderarea este sustinuta doar de 45% din populatia UE. In interviul acordat revistei DER SPIEGEL, presedintele Traian Basescu ii invita pe somerii din Germania sa vina in Romania.

Reporter: In Franta si Olanda, referendumurile organizate au respins viitoarea Constitutie UE. Procesul a fost lasat la o parte. Sa presupunem ca cetatenii UE ar putea decide si asupra unor aderari. Romania ar fi atunci prezenta?

Traian Basescu: Cred ca da. Cetatenii Uniunii Europene inteleg ca o uniune, cu cat este mai mare, ofera cu atat mai mare siguranta. Fie in privinta locurilor de munca, fie in p[rivinta bunastarii. Pe de alta parte stiu ca cetatenii UE resping anumiti romani, incepand cu imigrantii ilegali care muncesc in Occident si terminand cu grupurile de infractori sau de comercianti cu carne vie. Fiti siguri ca si noi ii respingem de asemenea pe acesti oameni si incercam sa luam atitudine impotriva acestor retele. Va intreb insa: germanii ar fi respins aderarea Romaniei la UE?

Reporter: Germanii sunt extrem de sceptici in privinta aderarii Romaniei la UE…

Traian Basescu: Scepticismul se refera in primul rand la structura UE, si nu la Romania. Gasesc ca acest fel de scepticism este indreptatit. Uniunea Europeana a devenit mai degraba mai birocratica decat eficienta. De asemenea, nici statele UE nu au fost capabile sa adopte unanim Constitutia, si de ce? Pentru ca oamenii sunt sceptici in ceea ce priveste felul in care ar trebui sa arate UE in viitor. Politicienilor le revine acum datoria de a forma cat mai repede o UE care sa fie acceptata de cetateni. Aceasta inseamna multa munca.

Reporter: Pe viitor, noile aderari ar trebui sa fie decise prin referendum?

Traian Basescu: Aceasta ar fi o masura salutara care ar mobiliza democratia. In fond, UE nu exista pentru politicieni, ci pentru cetateni. Acestia trebuie sa se pronunte mult mai puternic asupra felului Uniunii pe care si-o doresc. De unde din alta parte ar trebui sa o stie politica?

Reporter: Deci, va veti pronunta pentru organizarea de referendumuri?

Traian Basescu: Da. Romania se va pronunta in cadrul UE pentru orice forma care ii va implica mai puternic pe cetateni in deciziile UE.

Reporter: La extinderea din 2004 s-a auzit pocnetul dopurilor de la sticlele de sampanie. Romania poate doar visa la o asemenea primire. Va simtit ca un oaspete tolerat, care a fost adus inca repede in UE inaintea unei lungi pauze de extindere?

Traian Basescu: In cateva tari din UE exista conceptia ca prin aderarea Romaniei UE a mai facut rapid un bine. Noi aderam la UE, pentru ca acesta este dorinta fierbinte a 22 de milioanea de romani si pentru ca apartinem comunitatii europene. In trecut, nu ne-a intrebat nimeni daca am vrut sa traim in fata sau in spatele cortinei de fier. Dorinta noastra a fost sa ne reintoarcem in Europa, si asta facem acum. Pentru aceasta reintoarcere aducem rezultate, indeplinim criterii care ne-au ajutat ca tara noastra sa se dezvolte atat de razant. Nu ma mira nici faptul ca instrumentele Comisiei UE vor fi toate utilizate, iar procesul nostru de reforme va fi si in continuare urmarit cu strictete. La urma urmei, Comisia UE a invatat din extinderea din 2004 ca nu toate statele noi si-au continuat reformele dupa aderare.

Reporter: Saptamanile trecute ati subliniat in repetate randuri ca in Romania exista o larga euforie fata de UE. Doriti prin aceasta euforie sa raspanditi buna dispozitie in UE?

Traian Basescu: Vrem sa fim apti pentru alte probleme. Noi sprijinim ideea unei Europe unite, pentru a replica astfel cu ceva procesului de globalizare. Statele UE nu ar putea face parte individual greutatilor globalizarii. Iar cine are nevoie de buna dispozitie, o gaseste daca priveste spre propria tara si spre dezvoltarea pozitiva a acesteia.

Reporter: Euforia inseamna sperante. Ce asteapta tara dvs de la aderarea la UE?

Traian Basescu: Pentru noi, aderarea la UE constituie doar prima etapa. Obiectivul final al Romaniei este mult mai ambitios. Dorim stabilitate politica, economica si sociala in tara si dorim sa devenim o zona de bunastare durabila.Va dura mult, dar in cadrul UE putea a obtinem intr-adevar acest obiectiv.

Reporter: In cazul Germaniei si Austriei vor exista termene lungi de trecere pana cand doritorii din Romania isi vor putea cauta aici locuri de munca. Si Marea Britanie si Irlanda vor sa-si limiteze piata fortei de munca fata de romani. Oare acest lucru nu va incuraja munca la negru la romani?

Traian Basescu: Se pare ca Marea Britanie si Irlanda adopta doua feluri de standarde, din moment ce nu ofera romanilor aceleasi conditii pe care le oferisera fortei de munca est-europeana din prima runda, in 2004. Apreciem aceasta drept discriminare, Cu toate acestea: cu cat vor creste mai mult salariile, cu atat mai multe forte de munca romanesti se vor intoarce in patrie. Si va garantez ca intre timp in Romania exista atat de mult de lucru incat cautam urgent forte de munca.

Reporter: Vreti sa propuneti somerilor germani sa mearga la lucru in Romania?

Traian Basescu: Pot veni si vor avea cu siguranta parte de surprize placute.

Reporter: In urmatorii sapte ani, Romania va primi o subventie de 30 de milioane de euro. Aceasta inseamna 11 milioane de euro pe zi. Ziarele occidentale relateaza mereu despre cazuri de coruptie. Cum preveniti abuzurile?

Traian Basescu: UE si autoritatile romane vor verifica folosirea corecta a cheltuielilor. Si, sa fim realisti, banii intra inainte de toate in buzunarele unor firme din batrana Europa care au de departe conditii si sanse mai bune decat firmele romanesti. Aceasta inseamna ca vom verifica in amanunt daca si la firmele vest-europene banii UE vor intra in buzunarele care trebuie.

Reporter: Dupa Polonia, Romania este, in UE, tara est-europeana cu cea mai mare populatie. Acest lucru implica si constiinta de sine. Ce rol va juca Romania in UE - unul de opozitie, ca Polonia?

Traian Basescu: Vrem sa fim buni europeni, dar vrem mai mult decat atat. Nimeni sa nu se lase prada iluziei ca Romania nu va juca un rol propriu in UE. Ne vom face auziti. Dorim o Europa solida, puternica, o Europa care cauta solutii comune pentru problemele existente. Luati de exemplu politica energetica, aici avem nevoie de o solutie europeana si nu solutii individuale, nationale.

Reporter: Din ianuarie, Germania va prelua presedintia Consiliului Europei. La ce va asteptati in acest sens?

Traian Basescu: Presedintia germana a Consiliului Europei vine intr-un moment dificil: Franta se gaseste deja in campanie electorala. Cred ca daca se reuseste impulsionarea unui curs energic al UE, si daca se reuseste ca procesele de ratificare a Constitutiei UE sa fie reluate, presedintia germana va fi un succes deplin.

Bloombiz
(Sursa: DER SPIEGEL (Germania), Rador)