Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Traian Basescu: 'Avem inca un proces indelungat inaintea noastra'

Traian Basescu: 'Avem inca un proces indelungat inaintea noastra'
Alaturi de Bulgaria, Romania va intra la 1 ianuarie in Uniunea Europeana. Pentru seful statului roman, Traian Basescu, aflat in trecere prin Strasbourg,

Reporter: La 1 ianuarie, Romania se va integra in Uniunea Europeana...
Traian Basescu: Un vis devine realitate! Cum toata lumea o stie, Romaniei, dupa cel de-al doilea razboi mondial, ii fusese menit sa devina o tara comunista, in pofida opiniei locuitorilor sai. Revolutia din decembrie 1989 (caderea dictatorului Ceausescu) ne-a permis sa reluam drumul catre Europa si democratie. Nu a fost usor, dar tranzitia s-a realizat cu pretul eforturilor tuturor romanilor. Astazi, tara este in masura sa accepte standardele europene. Dar integrarea nu este terminata. Un proces indelungat si dificil va urma.

Reporter: Dupa aderare, Romania, ca de altfel si Bulgaria, va ramane sub "supravegherea" UE. Acest tratament special va deranjeaza?
Traian Basescu: Deloc. Consider normal faptul ca procesul de monitorizare va continua inspre binele Romaniei. Tara mea este departe de a fi perfecta. Multe institutii trebuie inca modernizate, in special justitia.

Cea mai importanta frontiera terestra a Uniunii

Reporter: Romania va trebui sa pazeasca si granitele Europei...
Traian Basescu: Exact 2.070 kilometri, cea mai importanta frontiera terestra a Uniunii Europene. Si noi luam foarte in serios aceasta misiune. Pana in 2009, Romania, in cadrul unui program specific, va consacra o jumatate de miliard de euro acestei supravegheri.

Reporter: O granita a Romaniei, deci a UE, este deosebit de sensibila: cea cu Republica Moldova cazuta prada secesiunii Transnistriei...
Traian Basescu: Totul ar fi atat de simplu daca s-ar respecta dreptul international, daca si comunitatea internationala ar respecta integritatea fiecarui stat si inviolabilitatea granitelor sale. Dreptul international nu da drepturi colective suverane minoritatilor. Sa se respecte aceste lucruri, Rusia sa respecte si ea ce a promis - retragerea trupelor sale din Transnistria. Situatia actuala, care ar putea duce la o schimbare a frontierelor in Europa Orientala, este periculoasa. Si ce spun despre Transnistria secesionista din Republica Moldova este valabil si pentru provincia Kosovo din Serbia. Noi avem si o granita cu Serbia.

Reporter: Ce le raspundeti celor care spun ca o data cu Romania, moldovenii romanofobi vor intra in Uniunea Europeana?
Traian Basescu: Moldovenii au aceeasi limba, aceeasi istorie si aceeasi cultura ca romanii. Este adevarat, multi moldoveni incearca sa obtina nationalitatea romana. La ora actuala, avem 450.000 de cereri de naturalizare, mai ales din partea tinerilor care vor sa studieze sau sa munceasca in Romania.
Aceasta chestiune o vom reglementa la nivel european. In nici un caz, Romania nu va lua masuri unilaterale. Si aceasta problema nu se pune doar pentru moldoveni. Alti romanofobi din Ucraina si din Serbia, spre exemplu, doresc sa munceasca la noi. Or, tara mea are o nevoie cumplita de mana de lucru! Iata de ce sosirea romanofobilor este luata in calcul, dar, repet, in cooperare cu Uniunea Europeana.

"Ma pronunt pentru integrarea Turciei"

Reporter: Uniunea este in criza institutionala. Dupa dumneavoastra, Europa trebuie sa fie mai politica, mai integrata decat este?
Traian Basescu: Au fost deja prea multe crize europene. Eu am incredere in presedintia germana. Ea va sti sa faca propuneri si am incredere si in Franta care le va finaliza in timpul presedintiei sale din 2008... O Europa mai integrata, catre o Federatie dupa modelul SUA? Realitatea dictata de globalizare s-ar putea impune intr-o zi. Dar, oare, toate popoarele Europei ar dori o asemenea federatie?

Reporter: Turcia, marele dumneavoastra vecin riveran la Marea Neagra, are realmente o vocatie europeana?
Traian Basescu: Termenul "vocatie" este impropriu deoarece UE a luat deja o hotarare, aceea de a deschide negocierile de aderare. Ele trebuie sa continue si vor fi terminate atunci cand Turcia va adopta cuceririle comunitare. Eu personal, ma pronunt pentru integrarea Turciei in UE din motive economice si geopolitice. Europa are nevoie de Turcia ca pasarela catre Orient, ca punte intre lumea crestina si lumea musulmana. O respingere ar face din aceasta tara puternica port-drapelul lumii musulmame. Si nu ar fi bine.

RadorTi-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 619 ori