Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Tariceanu dezbate legea salarizarii

Tariceanu dezbate legea salarizarii

Premierul Tariceanu va discuta cu liderii partidelor parlamentare, pentru a obtine un acord politic asupra legii salarizarii bugetarilor. Decizia a fost luata dupa ce angajatii din educatie, din sistemul sanitar si functionarii publici au solicitat majorari salariale de circa 50%.

Premierul Tariceanu a declarat in urma cu o saptamana actul normativ trebuie sa stabilesca mecanismul prin care se fac majorarile salariale si sa elimine discrepantele dintre veniturile bugetarilor care lucreaza in acelasi domeniu.


Premierul a admis ca un astfel de proiect nu se pune in practica la final de mandat, dar a precizat ca doreste obtinerea unui acord politic, astfel incat actul normativ sa fie dezbatut si adoptat de viitorul Parlament, indiferent care partid va avea majoritatea in viitoarea legislatura.


Tariceanu a declarat ca legea salarizarii va trebui sa stabileasca un "mecanism economic" prin care urmeaza sa fie facute majorarile salariale si, pe langa stabilirea unei scale de salarizare, sa elimine dezechilibrele care au aparut de-a lungul anilor intre veniturile bugetarilor prin acordarea de sporuri, prime sau bonusuri. "Sa nu mai vina nimeni sa spuna cand, de fapt, realitatea economica spune ca putem majora salariile doar cu 10% si ce este peste 10% nu are fundament economic", a argumentat el.


Seful Executivului a explicat ca proiectul legii salarizarii bugetarilor treneaza pentru ca bugetarii nu au reusit sa ajunga la un acord in privinta scalei de salarizare. "Foarte greu putem sa punem in acord diferitele categorii de salariati pe o scala a salarizarii. Fiecare categorie crede ca trebuie, pe baza importantei sociale a muncii lor, sa fie salarizati cat mai bine. Magistratii considera ca trebuie sa fie pe primul loc, sistemul de siguranta publica si aparare ar trebui sa fie pe primul loc, profesorii tot asa, toata lumea!", a declarat Tariceanu.


Actul normativ privind salarizarea bugetarilor trebuia finalizat, potrivit angajamentelor initiale ale Executivului, in luna iunie a anului 2006. Realizarea unei legi unitare a salarizarii este dificila si pentru ca exista peste 200 de acte normative care reglementeaza salarizarea diferitelor categorii de bugetari, rezultate din solutionarea revendicarilor diverselor miscari sindicale de-a lungul anilor.


Presedintele Traian Basescu a apreciat saptamana trecuta ca este nevoie de o lege a salarizarii echitabila si acceptata de tot sectorul bugetar. El a recomandat partidelor politice sa inceapa o dezbatere publica in campania electorala pe tema unui proiect de act normativ "care sa aseze pe baze rationale salariile bugetarilor".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1501 ori