Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Summitul de la Bruxelles si viitorul Europei

Summitul de la Bruxelles si viitorul Europei

Sefii de stat si de guvern din tarile membre ale UE se reunesc astazi la Bruxelles in consiliul care incheie semestrul in care presedintia comunitatii a fost exercitata de Luxemburg. Este un summit de criza de la care se asteapta o solutie pentru dinamica procesului de ratificare a Constitutiei Europene si o alta pentru bugetul pe termen lung al UE. Corespondentul nostru Gabriela Langada analizeaza ce se va intampla la Bruxelles.

Celor care se tem de viitor si schimbare trebuie sa le dovedim ca Europa functioneaza, spunea presedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, definind esenta summitului care incepe astazi, pentru ca incontestabil este una dintre cele mai dificile reuniuni din istoria UE. Rezultatele referendumului din Franta si Olanda si dezacordul privind perspectivele financiare au creat o criza de comunicare si actiune totodata.

Discutia privind Constitutia Europeana va fi cea mai politica, dar si dificila astazi, in conditiile in care 10 state au ratificat-o, doua au respins-o, iar alte 13 ar trebui sa se pronunte asupra ei, desi unora nu li se pare utila. Situatia este complexa si exista riscul ca referendumul negativ din Franta si Olanda sa contamineze. De aceea, sublinia Barroso cu 24 de ore inaintea inceperii summitului, cel mai intelept este recomandarea unei perioade de reflectie.

Comisia Europeana va propune la summit o foaie de parcurs strategica asupra viitorului UE. Bugetul UE a incins spiritele liderilor europeni de mai multe luni, intrucat rabatul britanic si subventiile agricole sunt cele doua probleme care nu si-au gasit consensul, ceea ce il facea pe Barroso sa afirme ca, daca nu se va reusi un compromis astazi si maine, UE va cadea intr-o criza de durata, cu consecinte politice, economice si sociale pentru toti.

Marea Britanie nu accepta schimbarea rabatului sau primit de la bugetul comunitar stabilit in 1984. Discutiile pe aceasta tema l-au indemnat pe Tony Blair sa solicite renegocierea subventiilor agricole de care beneficiaza in proportie ridicata Franta. Compromisul bugetar este in aceste conditii greu de realizat, desi el este miza acestui summit. Extinderea nu este inscrisa pe agenda Consiliului European, dar Barroso a reafirmat la conferinta de presa tinuta la Comisia Europeana ieri angajamentul executivului european pentru continuarea acestui proces, implicit a angajamentelor asumate in acest sens.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, si premierul Calin Popescu Tariceanu vor participa la summitul de la Bruxelles, primul dupa semnarea tratatului de aderare. Domnul Basescu va avea astazi o intrevedere cu regele Albert al II-lea, in contextul aniversarii a 125 de ani de relatii diplomatice intre Belgia si Romania.

RADOR

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 908 ori