Sterling nu are atestat pentru activitati petroliere

Miercuri, 18 Martie 2009, ora 11:55
1404 citiri
Sterling nu are atestat pentru activitati petroliere

Presedintele ANRM, Gelu Maracineanu, a declarat ca, in august 2008, cand firma Sterling a incheiat contractul cu Agentia, nu era atestata sa execute activitati petroliere si nu avea autorizatie de mediu pentru a realiza investitiile prevazute in contract.

Presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale a anuntat, intr-o audiere la Comisia de industrii a Camerei Deputatilor, ca, in momentul in care Agentia a incheiat contractul cu firma Sterling, aceasta nu a demonstrat ca are bonitate financiara, materiala sau resursele umane adecvate activitatii de explorare.

"Informatiile oficiale depuse la ANRM privitoare la Sterling nu exista, firma nu este atestata sa execute activitati petroliere", a spus Maracineanu.

Potrivit acestuia, Sterling nu are nici autorizatie de mediu. Intrebat de presedintele Comisiei, Iulian Iancu, daca firma a avut autorizatie de mediu pentru a realiza investitiile prevazute in contract, presedintele Agentiei a raspuns: "Pentru activitatea de explorare pe care au desfasurat-o, nu am avut acte care sa ateste o autorizatie de mediu".

Maracineanu a precizat ca nu exista nici la ANRM, nici la Sterling, documente privind transformarea acordului pentru perimetrele din Marea Neagra intr-unul de exploatare si productie, dintr-unul de explorare.

"Cred ca OUG 101/2007, (care modifica Legea petrolului,n.r.), a pus umarul la transformarea contractului cu Sterling dintr-unul de explorare si impartire a productiei intr-unul de exploatare, cu iesirea statului din acest contract", a adaugat presedintele ANRM.

Presedintele Traian Basescu a declarat marti seara, la un post de televiziune, ca serviciile de informatii "habar n-au avut" de contractul cu firma Sterling si ca "prudenta" l-a facut sa nu se pronunte pe aceasta tema, desi are "destule analize", precizand ca asteapta rapoarte oficiale. Traian Basescu a spus ca spera ca Guvernul va avea macar o concluzie a Corpului de Control al primului-ministru, "daca nu si a altora".

Intrebat daca contractul cu Sterling a fost discutat in cadrul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, seful statului a negat, precizand ca acesta "nu este subiect de CSAT", dar ca lucrurile se pot schimba in functie de rapoartele de control.

Corpul de control al Guvernului a inceput, pe 9 februarie, verificarile cu privire la contractul incheiat intre Sterling Resources si Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), a declarat Agentiei NewsIn presedintele ANRM, Gelu Maracineanu.

Premierul Emil Boc declarase anterior ca va fi analizata sub aspect legal modalitatea prin care contractul de explorare incheiat intre Sterling Resources si ANRM a fost transformat in acord petrolier si de concesiune. Premierul Boc a declarat joi, 5 februarie, ca, potrivit actului aditional incheiat cu Sterling Resources, compania a avut inainte de decizia CIJ drept de explorare in Marea Neagra, iar dupa decizia Curtii contractul prevede si dreptul de exploatare a resurselor.

Primul-ministru, care a anuntat ca a fost desecretizata anexa la ontractul in cauza, a anuntat si ca a fost sesizat Corpul de control al Guvernlui. Durata acordului petrolier pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia este de 30 de ani, calculati de la data intrarii in vigoare a Contractului de explorare si impartire a productiei, cu drept de prelungire pentru o perioada de pana la 15 ani.

Contractul de explorare si impartire a productiei pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia a fost incheiat de Rompetrol S.A. la data de 6 august 1992, cu firmele Enterprise Oil si Canadianoxi Ltd. si aprobat prin Hotararea Guvernului nr.570/1992, inainte de intrarea in vigoare a Legii petrolului 134/1995, prin care s-a statuat ca tipul de contract petrolier practicat in Romania este acordul petrolier de concesiune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Sterling, #atestat, #activitati, #petrol , #stiri Traian Basescu