Sterling dezaproba decizia deputatilor

Marti, 28 Iulie 2009, ora 09:05
1328 citiri
Sterling dezaproba decizia deputatilor

Reprezentantii companiei Sterling se declara dezamagiti de decizia de luni a Camerei Deputatilor si reafirma ca unele dintre concluziile raportului de ancheta sunt false si ca Sterling a respectat prevederile legale.

"Sterling Resources isi exprima dezamagirea fata de rezultatul votului de astazi (luni, n.r.) din Camera Deputatilor cu privire la raportul intocmit de Comisia de Industrii. ? Din punctul nostru de vedere, unele din concluziile raportului sunt false si au dus la recomandari incorecte. ??Aceste aspecte le-am mentionat si in documentele pe care le-am inaintat parlamentarilor in urma cu cateva saptamani. Atunci am prezentat contraargumentele si comentariile noastre cu privire la continutul raportului, folosind argumente logice si juridice. Ne mentinem in continuare aceasta pozitie si consideram cu tarie ca toate actiunile pe care le-am intreprins au fost in conformitate cu legislatia romana si europeana in vigoare", a declarat intr-un comunicat vicepresedintele Sterling Stephen Birrell.

Saptamana trecuta, Sterling a transmis presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, o scrisoare in care contesta concluzile raportului Comisiei de Industrii si Servicii, punct de vedere comunicat, anterior, presedintelui Traian Basescu, premierului Emil Boc si liderilor partidelor parlamentare.

Camera Deputatilor a aprobat, luni, o hotarare prin care solicita Guvernului si celorlalte autoritati executive sa analizeze propunerile comisiei de ancheta in cazul Sterling si asteapta un raport din partea comisiei juridice privind inceperea urmaririi penale a fostului premier Tariceanu.

Hotararea a fost adoptata cu 170 de voturi pentru si 66 de voturi "impotriva".

Inainte de adoptarea acestei hotarari, deputatul PSD Iulian Iancu a prezentat, luni, in plenul Camerei Deputatilor, raportul Comisiei parlamentare de ancheta privind Acordul petrolier al companiei Sterling, aratand ca Acordul de concesiune dintre ANRM si Sterling Resources s-a negociat si semnat fara baza legala.

Iulian Iancu, presedinte al comisiei parlamentare de ancheta, a sustinut ca Sterling Resources nu a detinut autorizatie de mediu si alte avize pentru lucrarile ce urmau sa le desfasoare si nu s-a intocmit un studiu de impact asupra economiei.

Iancu a mai spus ca Sterling a transmis comisiei date eronate si ca ANRM nu a intocmit Cartea Petroliera a Perimetrelor Concesionate.

Potrivit lui Iulian Iancu, Comisia a propus imputernicirea ANRM sa negocieze cu Sterling Resouces declararea nula a acordului semnat pe 24 august 2007 si, eventual, semnarea unui nou acord.

Iancu a propus transmiterea raportul comisiei parlamentare la Parchetul general, la Guvernul Romaniei, Curtea de Conturi si SRI.

Potrivit hotararii aprobate de plenul Camerei, deputatii au adoptat concluziile si raportului comisiei parlamenatre privind Sterling, care se vor inainta Guvernului si autoritatilor competente.

Camera Deputatilor solicita comisiei juridice sa tina seama, la intocmirea raportului pe tema cererii PD-L privind inceperea urmaririi penale a deputaului PNL Calin Popescu Tariceanu, de concluziile comisiei de industrii pe tema Streling.

Potrivit hotararii adoptate de deputati, comisia juridica trebuie ca, in termen de 15 zile, sa elaboreze un raport privind inceperea urmaririi penale a fostului premier Calin Popescu Tariceanu.

PDL a solicitat inceperea urmaririi penale a fostului premier, pe motiv ca acesta ar fi savarsit infractiuni de subminarea economiei nationale si de abuz in serviciu contra intereselor publice.

Guvernul a finalizat ancheta in cazul Sterling si a decis sa sesizeze Parchetul asupra raportului, care arata ca intelegerea cu firma canadiana a fost prelungita pentru a evita licitatiile si ii indica drept responsabili pe fostii sefi ANRM, fostul sef al SGG si un fost secretar de stat din Finante.

"Controlul a evidentiat modificari aduse contractului initial prin acte aditionale semnate de Agentia Nationala de Resurse Minerale (ANRM), prin presedintele Mihail Ianas (actul aditional 1-7), prin presedintele Maria Iuliana Stratulat (actul aditional 8-10) si prin presedintele Bogdan Gabudeanu (actul aditional 11), care privesc prelungiri ale duratei contractului, fara verificari ale stadiului indeplinirii faptice a obligatiilor asumate, pentru a se evita rezilierea si realizarea de licitatii.

Verificarile au relevat si modificari ale partenerilor de contract si nerespectari ale legislatiei in vigoare legat de atribuirea de contracte si de adoptarea actelor normative de catre Guvernul Tariceanu", au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale, care citeaza raportul redactat de Corpul de Control.

#anrm, #contract, #iancu, #sterling, #tariceanu , #stiri Traian Basescu