Statele din Europa de Est amana adoptarea euro

Luni, 13 Iunie 2011, ora 14:02
919 citiri
Statele din Europa de Est amana adoptarea euro

Tinta Romaniei privind trecerea la moneda europeana in 2015 este un instrument util de constrangere a coalitiei guvernamentale sa nu "arunce cu bani" inaintea alegerilor, relateaza Financial Times (FT), care mentioneaza ca statele din Europa de Est amana adoptarea euro

Presedintele Traian Basescu a declarat pentru FT ca desi Romania poate indeplini criteriile fiscale pentru intrarea in zona euro va analiza cu atentie daca este potrivit sa faca acest lucru.

"Este relativ usor sa indeplinim obiectivele referitoare la deficitul bugetar si inflatie. Dar, la momentul respectiv, trebuie sa vedem cat de competitiva este economia", a spus Basescu.

In afara Romaniei, majoritatea statelor din centrul si estul Europei amana in liniste posibilele termene de aderare.

Polonia, care a abandonat termenul anterior, 2012, a impins asteptarile de la jumatatea deceniului spre sfarsitul acestuia.

Ministrul de Finante, Jacek Rostowski, a declarat in luna mai ca Polonia ar putea adopta euro inainte de 2019.

Premierul ungar Viktor Orban a declarat ca trecerea la moneda unica "este de neconceput" inainte de 2020.

"Cand nu exista o piata unica europeana in proportie de 100%, cand statele mai slabe din zona euro trebuie sa le subventioneze pe cele bogate, si cand nu este clar ce se va intampla cu euro, nu este momentul potrivit sa aderam", a declarat Petr Necas, premierul Cehiei.

Chiar si Lituania si Letonia, cele mai entuziaste fata de adoptarea euro, au un ton mai precaut referitor la momentul cand vor fi pregatite.

Rezultatul este ca noul val de intrari in zona euro, asteptat anterior pana la jumatatea acestui deceniu, ar putea sa aiba loc cativa ani mai tarziu.

Nicio tara nu spune ca nu va intra deloc in zona euro, chiar daca presedintele ceh, Vaclav Klaus, a sugerat toamna trecuta ca guvernul ar trebui sa negocieze optiunea de a ramane in afara uniunii monetare.

Toate cele 12 tari care au aderat la Uniunea Europeana din 2004 sunt obligate prin lege sa adopte euro, dar trebuie mai intai sa indeplineasca mai multe criterii, astfel incat termenul este flexibil.

Trei dintre aceste state, Slovacia, Slovenia si Estonia au trecut deja la euro.

#statele europa este, #adoptare euro, #euro , #stiri Traian Basescu