Sistemul de pensii: 3,6 mil desalariati si 2,2 mil de pensionari in plus

Marti, 28 Septembrie 2010, ora 11:46
1423 citiri
Sistemul de pensii: 3,6 mil desalariati si 2,2 mil de pensionari in plus

In ultimii 20 de ani, Romania a pierdut 3,6 milioane desalariati, dar a castigat 2,2 milioane de pensionari, ceea ce inseamna ca 3,6 milioane de oameni nu mai contribuie la buget, dar alti 2,2 milioane vin cu cereri, potrivit Mediafax.

Daca bugetul pensiilor va trebui alimentat anul viitor de la bugetul de stat cu aproape 4 miliarde de euro, una dintre cauze este aceasta dinamica sociala pe care niciun guvern nu a stiut sa o opreasca si care s-a accentuat in ultimii ani.

Masuri de corectare de deficitului de pensii nu au fost anuntate decat verbal si doar recent, o lege care a starnit un scandal imens in Parlament incearca sa indrepte cumva lucrurile prin majorarea varstei de pensionare la 65 de ani pentru toata lumea.

Presedintele sustine ca a atras atentia Guvernului, dar in mod concret el nu a facut un efort mai mare decat de a vorbi pentru a corecta mai din vreme lucrurile, transmite Ziarul Financiar.

In 2009, deficitul bugetului de pensii a fost de 1,5 miliarde de euro, in acest an este preconizat la 1,7 miliarde de euro, iar anul viitor ar putea atinge chiar si 4 miliarde de euro. Asta in vreme ce, doar anul trecut, numarul salariatiilor - adica al celor care contribuie la bugetul de stat - s-a redus cu aproape 400.000, iar anul acesta declinul pe piata muncii continua.

In ultimii ani, dupa o majorare puternica a punctului de pensie, cheltuielile au ajuns mai mari decat veniturile care se strang la fondul de pensii. Acum bugetul de stat trebuie sa alimenteze bugetul deficitar al pensiilor.

In chiar perioada in care Traian Basescu a condus tara salariul mediu net pe economie a crescut mai incet decat pensia. Daca in primul an de mandat al lui Traian Basescu pensia medie crestea cu 15%, salariul mediu net a crescut cu 12%. Un an mai tarziu, pensiile cresteau cu 22%, iar salariile medii cu 17%, pentru ca, in 2007, pensiile sa avanseze cu 30%, iar salariile cu 19%.

Intr-adevar, in 2007, pensiile au avansat puternic. Numarul de pensionari s-a mentinut constant, in anii urmatori, la peste 5,7 milioane de persoane, in vreme ce, cu o crestere in 2007 si 2008, numarul salariatilor se invarte de ani de zile in jurul cifrei de 4,5 milioane.

Salariile majorate din sectorul public au adus o imbunatatire considerabila cifrei salariului mediu pe economie. Evolutia cheltuielilor cu personalul, in sectorul bugetar, care a depasit anul trecut 11 miliarde de euro, spune totul.

Presedintele Basescu afirma acum ca de vina pentru ce se intampla in economie este perioada 2007-2008 cand liberalii, care scosesera PD din guvern, au guvernat singuri si au dat drumul la robinetul cu bani.

Insa salariile si pensiile au crescut si inainte cand Traian Basescu era in relatii bune cu fostul premier Tariceanu si au continuat sa creasca si dupa ce premier nu a mai fost Tariceanu, ci Boc.

Seful statului conduce tara de sase ani si nu poate spune ca nu a fost prezent la tot ce se intampla pe scena politica. Inaintea alegerilor prezidentiale de anul trecut, seful statului se lauda cu chiar perioada 2007-2008, o perioada de puternic avant economic, pe care acum o critica.

"In perioada 2004-iulie 2009 s-a realizat o consistenta crestere a salariilor si pensiilor. Astfel, salariul mediu brut a crescut de la 818 lei la 1.901 lei, iar pensia medie de asigurari sociale de stat a crescut", a spus presedintele. 

#sistem, #pensii, #pensionari, #salariati , #stiri Traian Basescu