Senatul a adoptat noua forma a Legii ANI

Miercuri, 30 Iunie 2010, ora 13:39
1057 citiri
Senatul a adoptat noua forma a Legii ANI

Senatul a adoptat, miercuri, cu 115 voturi favorabile si doua abtineri, noua forma a Legii ANI, modificata de comisia juridica dupa cererea de reexaminare a presedintelui, relateaza Mediafax.

Senatorii au dat un vot asupra raportului intocmit de Comisia juridica, cererea PDL de a se discuta pe articole fiind respinsa.

Senatorii PSD, PNL si UDMR au solicitat ca votul la cererea de reexaminare a Legii ANI sa se faca pe raportul comisiei juridice, in timp ce senatorii PDL si ministrul Catalin Predoiu au pledat pentru o dezbatere pe articole a raportului.

Comisiile de specialitate din Senat au respins, marti, mai multe solicitari ale presedintelui Traian Basescu din cererea de reexaminare a Legii ANI, printre care reinfiintarea unor comisii de cercetare a averilor prevazute in Legea nr. 115/1996.

Membrii Comisiilor pentru Drepturile Omului si Juridice au adoptat un raport de admitere la cererea presedintelui Traian Basescu de reexaminare a Legii ANI, acceptand unele solicitari, dar respingand majoritatea punctelor din scrisoarea sefului statului.

Astfel, a fost acceptat punctul de vedere al presedintelui referitor la faptul ca si persoanele care candideaza pentru functiile de presedinte al Romaniei, deputat, senator, consilier judetean, consilier local sau primar, dar si de presedinte de consiliul judetean sa-si depuna declaratiile de avere, decizie luata cu unanimitate de voturi.

Un alt punct de vedere acceptat in comisii a fost eliminarea articolului 28 alineat (2) din legea trimisa spre promulgare, potrivit caruia "nu constituie infractiune fapta persoanei care isi modifica declaratia de patrimoniu sau de interese care nu corespunde adevarului, daca denunta fapta mai inainte ca autoritatea sa se fi sesizat pentru aceasta".

Senatorii din comisiile de specialitate au respins prelungirea termenului de un an pana la trei ani pentru prescriptia verificarilor declaratiei de avere, a datelor si informatiilor privind averea existenta, a modificarilor patrimoniale intervenite in perioada exercitarii functiilor ori demnitatilor publice, precum si efectuarea activitatii de analiza a conflictelor de interese si a incompatibilitatilor.

De asemenea, un alt punct din cererea de reexaminare respins a fost reinfiintarea comisiilor de cercetare a averilor prevazute in Legea nr. 115/1996, punct la care presedintele Comisiei juridice, Toni Grebla (PSD), a votat impotriva respingerii, similar cu senatorii PDL.

Presedintele Comisiei juridice, Toni Grebla (PSD), a sustinut ca aceste comisii nu pot fi considerate drept neconstitutionale, iar senatorul PDL Iulian Urban a opinat ca reintroducerea acestor comisii de cercetare "sunt esentiale" pentru functionalitatea Legii ANI, in timp ce Ioan Chelaru (PSD) si Gyorgy Frunda au sustinut ca reinfiintarea acestor comisii ar fi neconstitutionala.

In sedinta de marti a Comisiilor pentru Drepturile Omului si Juridica s-a mai stabilit sa se mentina formularele de declaratii de avere aprobate de Senat, respectiv publice si confidentiale, si au respins solicitarea presedintelui Basescu, potrivit careia "in actualul context al existentei numeroaselor cazuri de implicare a unor persoane, direct sau indirect, in derularea unor contracte cu bani publici, in perioada exercitarii functiilor sau demnitatilor publice, consideram oportun, pentru asigurarea transparentei, introducerea unei rubrici in care titularul sa declare daca el, sotul, copiii majori sau parintii sai ori ai sotului, au derulat sau deruleaza, direct sau prin intermediul vreunei societati comerciale la care sunt asociati ori actionari, contracte finantate din bani publici", sustinandu-se ca seful statului nu are dreptul de initiativa legislativa.

Senatorii au introdus un articol potrivit caruia declaratiile de avere trebuie reactualizate in decurs de 90 de zile de la publicarea legii in Monitorul Oficial.

Camera Deputatilor a aprobat, la 22 iunie, la vot final, in calitate de prima Camera sesizata, proiectul privind Legea ANI, document retrimis Parlamentului de catre seful statului dupa ce Legislativul modificase actul normativ in urma unei decizii a Curtii Constitutionale. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#senat, # lege, # ani , #stiri Traian Basescu