Secretarul britanic pentru afaceri vine saptamana aceasta in Romania

Luni, 26 Septembrie 2011, ora 13:57
1108 citiri
Secretarul britanic pentru afaceri vine saptamana aceasta in Romania

Secretarul britanic pentru afaceri, Vince Cable, va veni Romania saptamana aceasta, vizita ce are loc in cadrul eforturilor de consolidare a relatiilor comerciale dintre cele doua tari, anunta ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris.

Deplasarea intervine dupa vizita presedintelui roman la Londra, in luna iunie, cand a convenit cu premierul David Cameron sa consolideze relatiile comerciale si sa isi uneasca fortele la Bruxelles pentru a promova cresterea economica a UE, relateaza NewsIn.

Vizita lui Cable are loc intr-un momennt critic pentru economia europeana si romana.

Bucurestiul s-a descurcat bine in contextul crizei economice, afirma ambasadorul britanic, precizand ca masurile de austeritate au fost grele, insa economia a ramas stabila, iar ratingul Romaniei a ajuns din nou la un nivel recomandat pentru investitii. Harris precizeaza ca FMI a revizuit previziunile privind cresterea economica a Romaniei de la 4,5% la 3,5% pentru 2012 din cauza problemelor cu care se confrunta economia globala, in special tarile din Zona euro.

O lipsa a cresterii economice in restul UE - ce reprezinta principala piata de desfacere pentru Romania - inseamna si o lipsa de crestere in Romania, subliniaza diplomatul.

Cable va prezenta perspectiva Marii Britanii in aceasta dezbatere, in cursul unui discurs rostit la Banca Nationala.

Harris noteaza pe blogul sau ca secretarul pentru afaceri a fost unul dintre primii care au prezis criza financiara din 2008.

In plus, el a trasat reactia Londrei, reformand reglementarile privind bancile, sustinand afacerile mici si noi, simplificand regulile pentru angajatori, deschizand noi piete si creand noi locuri de munca.

Marea Britanie este in prezent tara europeana unde este cel mai usor de deschis o afacere, potrivit ambasadorului.

Cable ar urma sa prezinte propunerile sale pentru mentinerea Europei in topul economiilor importante din lume, punand accent pe punctele forte ale UE si depunand eforturi pentru a face fata competitiei din Asia si America de Sud.

El va analiza si oportunitatile de investitii in Romania pentru companiile britanice. "Ultimii trei ani au fost dificili, dar am vazut investitori britanici care au ramas in Romania, increzatori (in legatura cu oportunitatile) pe termen lung (...). Am fost impresionat si ca, in pofida crizei, companiile britanice au continuat sa angajeze muncitori talentati din Romania - in software, industria farmaceutica, servicii financiare si telecomunicatii.

Numai anul acesta, cateva sute de locuri noi de munca au fost create de companii britanice care opereaza in Romania", a subliniat Harris.

Ambasadorul a dat asigurari ca Londra este dornica sa ajute si la dezvoltarea capitalului uman din Romania. In cursul vizitei la Londra, din luna iunie, presedintele Traian Basescu si premierul britanic David Cameron au convenit asupra unui program care sa reflecte obiectivele comune, inclusiv cresterea economica a UE, discutiile vizand si cresterea comertului celor doua tari.

In mod particular, Romania si Marea Britanie isi propuneau sa conlucreze pentru finalizarea Pietei Unice a serviciilor si eliminarea barierelor care restrictioneaza cresterea economica in domenii precum energia si economia digitala.

Mai mult, cele doua tari intentionau sa promoveze un comert deschis, liber si corect intre tarile UE si partenerii majori si sa pledeze pentru reducerea "poverii" reglementarilor UE asupra mediului de afaceri, asigurandu-se in acelasi timp ca in UE cheltuielile sunt simplificate si transparente. 

#secretar britanic afaceri, # britanic in romania, # martin harris , #stiri Traian Basescu