Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Scade dorinta de emigrare

Scade dorinta de emigrare

Irlanda a raportat o crestere semnificativaa romanilor care se inregistreazaca rezidenti in urma aderarii la Uniunea Europeana de la inceputul acestui an. Un total de 3 164 de numere ale serviciului public personal (PPS) au fost emise romanilor in ianuarie, in comparatie cu 3 336 emise in tot anul trecut.

Este un exemplu clar al ambitiilor raspandite de a trai si a munci in Europa de vest, unde salariul este de cinci ori mai mare decat acasa. Totusi, aceasta crestere recenta a numarului din Irlanda este doar un element al unui tipar complex de migratie pe termen scurt si lung care a inceput dupa rasturnarea dictatorului comunist Nicolae Ceausescu in 1989 si s-a accelerat dupa demararea calatoriilor faravize in statele UE din 2002.

Totalul irlandez include un numar necunoscut de romani care se aflau deja in tarasi care au profitat de aderare pentru a-si inregistra prezenta la autoritati. Numerele PPS sunt necesare pentru inregistrarea in centrele de sanatate si in scoli dar nu dau dreptul la munca detinatorilor. Alte state vest-europene afirmacaeste prea devreme sadam dovezi de schimbari ale imigratiei romanesti din ianuarie si pana acum. Dar nu se asteaptala cresteri dramatice, avand in vedere faptul caaproximativ 2 milioane de romani - 20% din populatia activa- se afladeja in strainatate.

Romania si Bulgaria au trebuit saaccepte restrictii mai aspre asupra accesului pe pietele de munca europene decat cele impuse Poloniei si altor state est-europene care au aderat in 2004. Pentru cei care au aderat in 2004, Marea Britanie, Irlanda si Suedia au oferit acces liber pe piata muncii. Pentru Romania si Bulgaria, doar Suedia si Finlanda au procedat astfel.

Totusi, alte state continua sa permita romanilor si bulgarilor salucreze pe scheme pre-existente pentru lucratorii sezonieri din agricultura, asistenti, studenti si altii. in plus, orice cetatean UE poate sa stea intr-un alt stat UE panala 3 luni faraa se inregistra, avand astfel posibilitatea de a intra pe piata ilegalaa muncii. Toate restrictiile vor fi ridicate cel tarziu in 2014.

Oficialii din Bucuresti estimeaza ca romanii vor continua sa calatoreasca in state unde s-au stabilit comunitati romanesti, pe primul loc aflandu-se Italia, cu un numar estimat de 600 000, urmatade Spania, cu peste 300 000 si Germania cu aproximativ 100 000.
Oficialii italieni si spanioli nu sunt ingrijorati de posibilele valuri de dupaaderarea Romaniei. Un inalt oficial al ministerului spaniol de externe a declarat: 'Este prea devreme sa spunem ce se va intampla dupa aderare. Dar nu ma astept la mari cresteri ale migratiei. Pe termen lung depinde de evolutia economiei Romaniei. Eu cred ca economia va creste si migratia va scadea.'

Premierul italian Romano Prodi a declarat in timpul unei vizite recente la Bucuresti ca, pe termen scurt, migratia va creste, dar pe termen lung s-ar putea diminua. 'Este evident ca, atunci cand o taraaderala uniune, procesul de migratie tinde sa scada... atunci cand ai speranta caeconomia tarii se va imbunatati.'
Dorinta de a emigra se diminueazagratie unei cresteri economice recente rapide, a investitiilor straine si a stabilizarii politice. Cresterea si migratia au redus somajul de la 8,4% in 2002 la 5%.

Totusi, economistii afirma ca cel mai mare motiv pentru migratia din interiorul UE este diferenta de plata dintre est si vest. Aceasta este si mai mare pentru Romania (si Bulgaria) decat pentru statele care au aderat in 2004. Veniturile medii in termeni de putere de cumparare sunt doar 30% din cele ale Europei de vest si 45% din cele ale Europei centrale.
intre timp, tara se luptacu lipsa lucratorilor calificati si a profesionistilor.

Alina Mungiu-Pippidi, director al Societatii Academice Romane, un think-tank, a declarat: 'Trei oameni pe an parasesc institutul meu care are 14 angajati. Nu duc lipsade bani dar duc lipsade oameni. Aceeasi nemultumire este intalnitasi in afaceri si in serviciile publice.'

Unele dintre aceste lipsuri sunt umplute de imigrantii din Moldova, vecinul estic sarac al Romaniei, unde oamenii doresc saplece spre ceea ce acum este UE. Dintr-o populatie de 4 milioane, 800 000 au aplicat pentru cetatenia romana. Traian Basescu, presedintele Romaniei, a declarat luna trecuta ca se asteapta ca numarul sa creasca la 1,5 milioane. Oficialii romani pot analiza doar 20 000 de aplicatii pe an. Dar este clar ca, atat timp cat Moldova ramane saracasi in afara UE, cetatenii sai vor avea motive puternice sa caute pasapoarte romanesti.

Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1522 ori