Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Sarkozy vrea sa obtina la Bucuresti sprijin pentru planurile Frantei cind va detine presedintia UE

Sarkozy vrea sa obtina la Bucuresti sprijin pentru planurile Frantei cind va detine presedintia UE

Presedintele Nicolas Sarkozy declara, intr-un interviu acordat Evenimentului Zilei, ca vine luni la Bucuresti ca sa consolideze impreuna cu omologul sau roman "convergenta ideilor" inaintea presedintiei franceze a Uniunii Europene, in cel de-al doilea semestru din 2008."Sunt incredintat ca vizita mea la Bucuresti, oras despre care am o amintire excelenta din cursul unei vizite pe care am facut-o ca ministru de interne, si intilnirea mea cu presedintele Basescu vor permite intarirea convergentei ideilor noastre inaintea presedintiei franceze a Uniunii Europene, in cel de-al doilea semestru din 2008", afirma Nicolas Sarkozy. "As dori in special sa ne intensificam dialogul in cadrul Uniunii Europene, unde suntem parteneri naturali, in special pe dosarele sensibile precum politica energetica, politica europeana de aparare si securitate sau reforma politicii agricole comune (PAC), pentru a nu cita decit citeva exemple", a detaliat presedintele francez.

Liderul de la Paris spune ca "adoptarea unui pact european pe problemele emigratiei, fundamentul unei veritabile politici comune, va reprezenta unul dintre obiectivele presedintiei franceze a Uniunii Europene". El pledeaza pentru "o politica de bun-simt", in virtutea careia strainii in situatie ilegala trebuie intorsi in tara de origine, "conform legii si cu respectarea drepturilor omului", subliniind ca aceste masuri "nu vor putea fi decit individuale, tinindu-se cont de situatia fiecarui strain in ceea ce priveste dreptul francez, european si international".

"In general, imigratia reprezinta o provocare considerabila pentru Europa. Nici una dintre tarile noastre nu va putea gasi solutii de una singura. Trebuie, deci, sa ne intensificam cooperarea si sa punem in aplicare o politica comuna europeana in acest domeniu", explica Sarkozy.

Semnarea parteneriatului strategic cu Romania permite ca relatiei "de prietenie puternica si veche, care-si trage seva dintr-o mare apropiere istorica si culturala" sa i se imprime "un nou dinamism", mai spune Sarkozy, accentuind ca Romania, a saptea tara din Uniunea Europeana din punct de vedere al marimii si "membru activ al NATO", este prima tara din Europa Centrala cu care Franta va semna un astfel de acord.

Seful statului francez este convins ca va gasi in presedintele Traian Basescu - pe care il caracterizeaza ca "un om de caracter si o persoana cu convingeri" - un interlocutor asemenea lui, "care se plaseaza in actiunea concreta". "Sunt convins ca dialogul nostru va fi deschis, prietenesc si fructuos pentru cele doua tari ale noastre", declara presedintele Frantei.

In privinta summitului NATO care va avea loc la Bucuresti, in aprilie, Nicolas Sarkozy a reamintit ca "in materie de aparare, Franta urmareste doua obiective majore: continuarea dezvoltarii unei Europe a apararii eficace si relansarea relatiei sale cu Alianta Nord-Atlantica".

"Voi face cunoscute, la momentul oportun, propunerile mele, care sunt in acelasi timp pragmatice si ambitioase, in dubla perspectiva a intilnirii la virf de la Bucuresti si a presedintiei franceze a Uniunii Europene", a mai spus Sarkozy, fara a da detalii.

<a href=http://www.cotidianul.ro/index.php?id=57&brk=12057&cHash=c563b36ae6/ target=_blank>Cotidianul</a>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz </a> ca sa primesti in fiecare dimineata prin e-mail ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 868 ori