Sarbu vrea ca subventiile sa fie acordate la timp fermierilor

Joi, 16 Aprilie 2009, ora 16:50
900 citiri
Sarbu vrea ca subventiile sa fie acordate la timp fermierilor

Ministrul agriculturii, Ilie Sarbu, a discutat, joi, impreuna cu crescatorii de ovine si bovine si cu bancile implicate in efectuarea platilor din fondurile europene, remedierea problemelor la acordarea subventiilor, pentru a evita intarzierea achitarii acestora si sanctionarea Romaniei de catre CE.

"S-au discutat modalitatile prin care banii virati de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) prin bancile comerciale sa ajunga intr-un interval de timp cat mai scurt in contul fermierilor, modalitatile pentru eliminarea comisioanelor duble si stabilirea acestora la un nivel acceptabil, precum si solutiile pentru imbunatatirea sistemului de lucru dintre bancile comerciale si APIA", se arata intr-un comunicat transmis joi de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).

De asemenea, potrivit MAPDR, reprezentantii crescatorilor de bovine si ovine au discutat cu bancile comerciale problemele concrete cu care se confrunta pentru accesarea creditelor agricole. In acest context, oficialii ministerului au prezentat conditiile de garantare a creditelor agricole oferite de statul roman prin Fondul de Garantare a Creditului Rural, din bugetul Ministerului Agriculturii.

In plus, reprezentantii agricultorilor au cerut bancilor oferte de creditare specifice agriculturii, in conditiile in care creditele agricole sunt garantate de catre MAPDR, iar riscul este preluat de Fondul de Garantare a Creditului Rural.

Noul director general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, Daniel Constantin, declara recent ca Romania va primi de la Comisia Europeana penalitati in valoare de 8,4 milioane de euro pentru intarzierea in acordarea platilor aferente anului 2007.

Reprezentantii Agrostar si cei ai Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) afirmau recent, in cadrul unei intalniri cu presedintele Traian Basescu, ca cer reducerea dobanzilor pentru creditele agricole, de la circa 22% pana la 8%, aratand ca Romania este singura tara din Uniunea Europeana cu un nivel atat de ridicat al dobanzilor.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
Oaia de pe Wall Street. Cum au ajuns rumegătoarele indispensabile pentru investitorii în energia solară
Oaia de pe Wall Street. Cum au ajuns rumegătoarele indispensabile pentru investitorii în energia solară
Instalarea de panouri voltaice pe mari întinderi agricole a dus, recent, la conflicte între producătorii de energie și agricultorii care voiau să continue să folosească pășunile pentru...
#agricultura, #ce, #credite, #fermieri, #penalitati, #sarbu, #subventii , #stiri Traian Basescu