Romania trebuie sa inceapa 2011 cu bani de investitii

Miercuri, 03 Noiembrie 2010, ora 14:33
1265 citiri
Romania trebuie sa inceapa 2011 cu bani de investitii

Alocarea investitiilor in primele doua trimestre din an a fost una din marile probleme in negocierile purtate de autoritati cu delegatia Fondului Monetar International, potrivit presedintelui Traian Basescu.

Problema investitiilor a fost ridicata de partea romana, in timpul discutiilor purtate cu FMI, seful statului sustinand ca este neaparat necesara stabilirea imediata a proiectelor de investitii prioritare.

Potrivit Andreei Paul Vass, consilierul premierului Emil Boc, alocarea pe baza trimestriala nu a permis niciodata ca banii predestinati investitiilor sa fie efectiv cheltuiti.

"Realocarea pe primul semestru a banilor destinati pentru investitii pentru intreg anul 2011 permit acest lucru, adica cheltuirea efectiva a lor", a explicat Paul Vass, pentru Ziare.com.

"Alocarea acestor bani pe semestrul I permit derularea tuturor procedurilor care preced plata efectiva pentru obiectivele de investitii propuse a fi finantate in buget in trimestrul aferent", a adaugat consilierul prim-ministrului.

Pana acum, se alocau banii pe ultimele trimestre pentru din cauza colectarii veniturilor bugetare, care se face lunar si trimestrial.

"In functie de ele se alocau banii pe capitolele principale din care investitiile fac parte", a spus Paul Vass.

De altfel, Traian Basescu a declarat ca, din cauza alocarii investitiilor in trimestrele trei si patru, din acesti bani se efectua reglarea deficitului si nu mai era timp pentru consumarea banilor. "Se facea reglajul deficitului bugetar prin anulari la investitii, ceea ce s-a intamplat si in acest an", a explicat seful statului.

Unde vor merge banii?

Domeniile prioritare pentru investitii vor fi, in 2011, transporturile, infrastructura rutiera si comunicationala, in egala masura, mediul, resursele umane, competitivitatea economica si administratia publica, potrivit Andreei Paul Vass.

"Investitiile sunt prioritizate la nivelul fiecarui minister pornind de la criteriul eficientei si al proiectelor cu finantare europeana. De ce cele din urma? Pentru ca e nevoie de co-finantare, fara de care implementarea proiectelor cu finantare europeana ar fi imposibila si ar ramane doar aprobate pe hartie", ne-a explicat consilierul premierului.

Potrivit spuselor sale, din cele 8,7 miliarde de euro puse la dispozitia Romaniei de Uniunea Europeana, sunt aprobate proiecte in valoare de 8,4 miliarde de euro, fiind vorba de aproximativ 5.600 de proiecte.

Ce s-a intamplat cu investiile in acest an?

In executia preliminara a bugetului pe primele zece luni, cheltuielile de capital s-au ridicat la 2,4 la suta din produsul intern brut, cele pentru proiectele cu finantare rambursabila au fost de 0,3 la suta din PIB, iar pentru cele cu finantare nerambursabila la 1 la suta din PIB.

Astfel, in primele zece luni din acest an, nivelul investitiilor s-a ridicat la 3,7 la suta din PIB, potrivit executiei preliminare la zece luni a bugetului de stat, potrivit consilierului premierului Boc.

Spre comparatie, cheltuielile cu personalul din administratia publica sunt duble, de 7,1 la suta din PIB.

La acestea se adauga si cheltuielile obligatorii cu dobanzile, de 1,2 la suta din PIB, dar si cele cu subventiile, de 1,1 la suta din PIB.

Conform datelor de la Ministerul Finantelor, bugetul general consolidat a inregistrat, pe primele noua luni ale anului, un deficit de 23,3 miliarde de lei. Veniturile incasate au fost de 120,4 miliarde de lei, cu 3,6 la suta mai mult, in termeni nominali, fata de perioada similara din anul trecut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
#romania, #bani, #investitii , #stiri Traian Basescu